Woensdag 17 juli 2019
Twentesport

Twentsch Polo Event slaat tenten op in Enschede-Zuid

Geplaatst op 12 september 2018 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE – Op de weilanden van Holzik Stables aan de Allemansveldweg in Enschede-Zuid vindt zaterdag het Twentsch Polo Event plaats. Voor de Twentse sportliefhebbers is dit een unieke gelegenheid om kennis te maken met deze eeuwenoude balsport voor paarden en hun berijders. Er zijn twee wedstrijden, om drie uur en om half vijf.

In de pauze kunnen de bezoekers meedoen aan het zogenaamde Treading In, waarbij ze samen met de spelers de omgewoelde pollen en plaggen in het veld platstampen, wat een vast onderdeel van elke polowedstrijd is. Om half zes is de prijsuitreiking.

Chukka’s
Jan Schutrups is namens de Lions Twente Zuid nauw betrokken bij de voorbereiding en organisatie van dit evenement, dat volgens hem uitstekend past in de rijke paardentraditie van Twente, met de Military en het CSI als jaarlijkse publiekstrekkers. Vier internationale teams met polospelers zijn zaterdag met in totaal zo’n zeventig paarden van de partij op een speciaal hiervoor aangelegde officiële grasmat met een lengte van ongeveer 270 en een breedte van zo’n 150 meter. In acht chukka’s (periodes van elk zeven en een halve minuut) moeten ze proberen de bal in een doel te werken.

Spektakel
Schutrups voorspelt een waar spektakel, want het gaat er bij polo zowel fysiek als sportief stevig aan toe, waarbij de vergelijking met rugby snel gelegd is. Het lichamelijke contact is niet per se verboden, maar het is geven en nemen en vooral ook een kwestie van techniek om de bal in volle draf de juiste vaart en koers mee te geven. Polo is een oeroude vorm van hippische sport, waarvan de eerste sporen leiden naar 900 voor Christus, toen de vorstenhuizen van de Meden en de Perzen het al bedreven. Engelse militairen ontdekten het polospel in India en Pakistan en ze namen deze discipline vanuit de koloniën mee naar Engeland, waar in 1872 de eerste poloclub werd opgericht. Een paar jaar later deed de sport zijn intrede in Amerika en Argentinië, dat het pololand bij uitstek is. Van 1900 tot 1936 was polo een olympische sport en momenteel zijn er wereldwijd zo’n dertigduizend spelers actief.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief