Maandag 22 oktober 2018
Twentesport

Beste Camiel

Geplaatst op 4 januari 2018 door   ·   13 Reacties

De ondertussen ruim twee jaar durende soapopera rond Camiel Eurlings vormt gefundenes Fressen voor allerlei media- en schrijftuig. Natuurlijk ontbreekt uw columnist niet in de opsomming.

Ik heb Camiel persoonlijk leren kennen in 2009, toen ik hem als Club48-voorzitter in zijn functie als minister van Verkeer en Waterstaat als eregast had uitgenodigd om tijdens het Bossche Wielergala de Gerrit Schulte Trofee voor de wielrenner van het jaar uit te reiken aan Robert Gesink. Het kortstondige contact was aangenaam, vrolijk, open, plezierig, prettig. Kortom, zoals je kunt verwachten als een maatschappelijk succesvol persoon zich verwarmt aan de spotlights van de sport. En zoals ik dat tijdens mijn loopbaan als ploegleider en -manager talloze malen heb ervaren. De snoepwinkel van de topsport heeft op bepaalde mensen een smeltende uitwerking. Politieke en zakelijke tycoons veranderen in VIP dorpen en tijdens lange, enerverende touretappes en hectische klassiekers in schoolkleuters. Zorgvuldig opgebouwde imago’s en reputaties worden als overbodige kledingstukken op een zinderend zomers strand afgeworpen. Dat is de kracht van de topsport. Maar dezelfde topsport heeft ook een genadeloze en onbarmhartige kant. Een extreem eenzame kant van de medaille die alleen de absolute toppers kennen.

Topsporters worden publiekelijk afgerekend op uitslagen in wedstrijden en dopingcontroles. Zij moeten voldoen aan de hoogst denkbare waarden en normen als eerlijkheid, ethiek, fair play en schoon. Dit zijn de fileermessen die de sporters scherp moeten houden. Opdat de bestuurders elke twee jaar kunnen exclameren: ‘Het waren de beste Spelen ooit’. Het bestaan van de topsporter is een voortdurende balanceeract op de snijvlakken van falen en succes, publiek bezit en privé geborgenheid, waardering en kritiek, waanzinnig geluk en waanzin.

Beste Camiel, een topadvocaat en juridische haarkloverij leiden tot niets. Je had twee jaar geleden de lessen van de topsport moeten toepassen: bij falen gebruik maken van het momentum, onmiddellijk je verlies pakken en de stekker uit de spotlights trekken. En vervolgens de tijd en de rust nemen om beter en sterker dan ooit terug te komen. Daar is het nooit te laat voor, de echte winnaar staat altijd weer op: Citius, Altius, Fortius!

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (13)

 1. Antoin Lagerweij says:

  Beste Theo,
  Niets menselijks falen is ons vreemd.Je raakt hem als coach nu, waar het hem toen aan ontbrak vaderlijk advies,coach.
  Het is nooit te laat,it is how you get up get Up!

 2. Jaap van der Linde says:

  Boeiend artikel, waarmee ik het eens ben. Voorbeeld van: ‘Eurlings stop er direct mee’, aangezien de beschadiging per dag erger wordt.
  Nog steeds onbegrijpelijk, dat WillemAlexander en de omstreden Verbruggen (die de Rooij gekend zal hebben), de niet met sport gearrangeerde Eurlings hebben voorgedragen. Meer aandacht daarvoor zou in de publiciteit wenselijk zijn.

 3. Jan says:

  mooi stukkie, ouwe… en een goed 2018 gewenst…

 4. j.s. brouwers says:

  mooi gezegd. hij las het en weg was ie

 5. J v d Sterren says:

  Theresiastraat 5!

 6. J v d Sterren says:

  Theo je had 2 jaar geleden je commentaar kunnen geven en niet nu met iedereen meelopen. Ploegleider M v B durf je zo niet te behandelen ondanks dat hij ook geen schoon verleden heeft.Kan een ploeg daar dan wel mee werken ?

 7. Geurt says:

  Club 48 ? Lekker man. Volgens mij heb ik Van der Gijp daar ook weleens over gehoord. Niks mis mee.

 8. Ariane vd Berg says:

  Leuk om zo tegen Camiel Eurlings aan te trappen. Nu hebben we geen Nederlander meer in het IOC. Wat voor schade is dit voor onze sporters? Het schaatsen binnenkort uit de Olympische spelen?

 9. In Rijssen zeggen wij: Gij zult niet oordelen. Camiel is voor dit feit al gestraft. Niemand kent denk ik de omstandigheden waaronder dit feit gebeurd is. Moet hij 2 jaar na dato opnieuw gestraft worden. Omdat een dagblad de jacht heeft geopend. Die zijn ook niet onbevlekt.

  • Geurt says:

   In Rijssen zeggen ze ook : Mep uw vrouw wanneer het u uitkomt. En hier was slechts sprake van een vriendin, dus helemaal niks aan de hand, mensen.
   Daarbij is het IOC ook een verzameling corrumptieve baantjesjagers en witwassers.

 10. Rob Daniels says:

  Mag toch duidelijk zijn dat Eurlings geen plaats in een openbaar bestuur meer moet bekleden. En Theo, je sluit nu zelf aan in de optocht van retrospectieve critici die plots vinden dat de Valkenburgerse prins carnaval al veel eerder zijn steek had moeten afzetten.
Archief