Woensdag 17 juli 2019
Twentesport

Capo di tutti capi – door Chris Walraven

Geplaatst op 15 mei 2016 door   ·   Geen reacties

Binnen de FIFA is door de leden al op 26 februari een nieuwe capo gekozen. Gianni Infantino. In het cv van deze Zwitser staat onder andere dat hij bestuurder, zakenman en advocaat is. Dat zijn eigenschappen die hem van pas gaan komen. Het feit dat hij ook nog eens Zwitsers, Italiaans, Engels, Duits en Spaans spreekt is mooi meegenomen. Dat praat toch wat makkelijker bij het maken van geheime afspraken en het grote voordeel is dat je er geen tolk bij nodig hebt. Niet onbelangrijk bij het uitdelen van steekpenningen.

Sepp Blatter, in mijn ogen de verpersoonlijking van corruptie, heeft dus een opvolger. Het feit dat er een nieuwe Godfather is gekozen verandert helaas niets aan de door en door verrotte structuur van de FIFA op zich. Ja, er zijn inmiddels wat poppetjes van het toneel verdwenen, maar de interne organisatie is in stand gebleven. De netwerken en de achterkamertjes blijven gewoon bestaan. Business as usual dus, alleen is het nu Infantino die de zaken regelt. De KNVB is blij met zijn verkiezing, las ik. Ja, wat moet onze Michael van Praag anders zeggen, die aast nog op een functie.

Ik heb geen enkel vertrouwen in de plannen over hervorming die zijn aangenomen. De stekker had uit deze criminele organisatie getrokken moeten worden. Het is hoog tijd voor een compleet nieuwe organisatie met een nieuwe naam en ook allemaal nieuwe mensen. Een gemiste kans om volledig schoon schip te maken, maar kennelijk zijn de krachten binnen de FIFA nog zo sterk dat zelfs de ergste stormen worden overleefd. Het is dat Blatter geschorst bleef, want ik verzeker u, als hij mee had kunnen doen aan de verkiezing, was hij in de eerste ronde weer herkozen.

De financiële belangen binnen het voetbal op mondiale en continentale (ook Europese) schaal zijn inmiddels zo groot en de macht is zo geconcentreerd binnen een kleine groep mensen dat excessen niet kunnen uitblijven. Inmiddels is Infantino persoonlijk betrokken bij omstreden contracten, die hij als directeur van de UEFA heeft ondertekend en er zijn weer twee bestuursleden van de FIFA voor corruptie aangeklaagd. Ook Michel Platini blijft voor vier jaar geschorst en dat opent dus de deur voor Michael van Praag om een gooi te doen naar het voorzitterschap van de UEFA. Ik hoop dat hij weet waar hij aan begint, maar ik denk dat ook zijn ego de doorslag gaat geven en dat hij dus binnenkort geïnstalleerd wordt als de nieuwe voorzitter van de UEFA. Daar krijgt hij het dan nog druk mee.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief