Donderdag 20 juni 2019
Twentesport

Etalageruit

Geplaatst op 8 november 2018 door   ·   4 Reacties

Ik ben een ijdeltuit. De pronkzieke ziet graag het in de eigen beleving gecreëerde beeld terug in de ogen van medemensen. En zet het zelfbeeld af tegen het uiterlijk van de ander om bij voorkeur vast te stellen dat het eigen voorkomen voordelig afsteekt tegen dat van de tegenovermens.

De wereld van nu is een lustoord voor praalhanzen. De ‘gewone man’ heeft uitgebreid toegang tot de sociale media om zichzelf aan te prijzen. Bizarre programmaformules bieden ruimte aan vele narcisten: realitysoaps, datingshows met naakte mensen, bekende Nederlanders die elkaar in de boksring in elkaar rammen, slanke, dikke, getatoeëerde, cosmetisch gemaakte of mismaakte mensen, noem maar op. Scheiden, afvallen, verbouwen, partnerruil, voyeur- en exhibitionisme, het kan niet gek genoeg zijn. Ik kan slechts twee onderliggende redenen bedenken voor het hoe en waarom van deze formats: een ziekelijke hang naar ijdeltuiterij of platte poen.

Begin zeventiger jaren was de ijdeltuit etalageruit het enige beschikbare middel om mijn uiterlijke en biomechanische fietskwaliteiten te toetsen. Mijn eenenzestigjarige lichaam is ondertussen afgetakeld. Pakweg dertig jaar geleden was ik in de kracht van mijn leven deelnemer aan de Tour de France. Momenteel ben ik fysiek gezien geen schim meer van de persoon die ik toen was. In mijn omgeving zullen weinig mensen zoveel hebben ingeleverd.

Het herontdekken van het hardlopen vier jaar geleden drukt mij met de neus op de feiten. De eerste jaren verbeterde ik mijn looptijden voortdurend maar het lijkt erop dat de opgaande curve onderbroken is. Elk jaar 1% spierweefsel minder, de testosteronproductie loopt terug, de hersteltijd tussen inspanningen neemt toe. En: mijn schedel krimpt waardoor mijn gezichtshuid meer en meer ruimte krijgt. Maar toch, ik loop nog steeds, fiets, wandel en leef!

Een van de meest bizarre recente nieuwsberichten is de absurde rechtszaak die ‘Tsjakkanarcist’ Emile Ratelband, bijgestaan door een advocaat bekend van radio en TV, heeft aangespannen tegen de Nederlandse Staat. Hij wil zijn leeftijd van 69 jaar ruim twintig jaar naar beneden bijstellen: hij vindt zichzelf slechts 45. Tegelijkertijd is hij een eikelglanscampagne gestart om zijn sperma te verspreiden onder draagmoeders. Een etalageraam is ruimschoots onvoldoende om het ego van Emile te weerspiegelen.

Een inspanningsfysiologisch onderzoek, februari verleden jaar ondergaan bij OCON Sport in Hengelo en uitgevoerd door Technisch Geneeskundige Carmen van den Hoven, wees uit dat ik beter gepositioneerd op de racefiets zat dan de gemiddelde professionele wielrenner in haar systeem. Hartelijk dank Carmen, je bood mij de ultieme etalageruit!

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (4)

 1. Weer een voltreffer Theo!

 2. Marc Houbiers says:

  Nou Theo,
  Volgens de foto ga jij je nog PRIMA voelen tot je 220ste!
  Cheers, Marc

 3. John Vonk says:

  Prachtig beschreven Theo, herken veel van mijzelf terug, ben nog 10 jaar ouder en deze zomer mijn heup gebroken, ben wat banger en rij nu met brede banden op MTB.
Archief