Zaterdag 25 mei 2019
Twentesport

Geluk(t)

Geplaatst op 27 december 2018 door   ·   Geen reacties

Het vacuüm van tijdelijke tijdeloosheid van de laatste week van weer een kalenderjaar biedt bij uitstek de gelegenheid om de balans op te maken. Naarmate de leeftijd vordert wordt mijn staat van lusten en lasten uitgebreider. Tijdens mijn werkzame leven heb ik immers sportief, zakelijk en privé de nodige klappen opgelopen. Misluk gehad?

Een deel van de Nederlandse bevolking heeft niets met eindejaarsfeesten. Voor een ander deel bepaalt de religieuze betekenis de diepgang van deze dagen. Dan wel viert men de komst van het licht en het verlangen naar het voorjaar. Of is men gewoon vrij en consumeert.

Deze week staat bij ons traditioneel in het teken van familie- en vriendenwarmte. Ik pluk de dagen, bezoek en bel vrienden, loop en fiets mijn geluksrondjes op de Holterberg en geniet met volle teugen van ons schitterende, tijdelijke, sfeervolle plekje bovenop De Holterberg. Vier dagen aftellen tot oudejaarsavond, geest en lijf kunnen nog eventjes vacuümpompen.

Het leven is minder hectisch dan pakweg tien, vijftien jaar geleden maar de mensen en activiteiten die er op dit moment deel van uitmaken geven mij energie. En stellen mij in staat op mijn beurt ook weer mensen in beweging te krijgen. Vanaf mijn prille jeugd heb ik altijd keuzes gemaakt vanuit de overtuiging dat deze tot iets moois zouden leiden voor mijn omgeving en mijzelf. Garanties heb je nooit, mislukking ligt altijd op de loer.

De mogelijk Slavische herkomst van het woord geluk is speculatief. Geluk kent tientallen definities en synoniemen, het is blijkbaar een lastig te omschrijven zelfstandig naamwoord, gemoedstoestand of begrip. Gelukt en mislukt bevatten een deel van het woord geluk. Daarentegen wordt de betekenis van deze woorden niet geheel ontleend aan geluk. Ik kijk om mij heen en stel vast dat het mij aan niets ontbreekt. Ik ben het dan ook hartgrondig eens met onze Koning en Minister-president. Als je in Nederland geboren bent is de kans groot dat je geluk hebt gehad.

Mijn boodschap voor 2019: ik gun iedereen geluk.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief