Woensdag 24 april 2024
Twentesport

Georganiseerde discriminatie

Geplaatst op 9 april 2017 door   ·   4 Reacties

De stadionspeaker gaf het heel duidelijk aan, het publiek werd verzocht het stadion te verlaten, maar de wedstrijd, zo zei de man, ging gewoon door. Een wat vreemde boodschap en ik was zeker niet de enige die hier niets van begreep. Toch verlieten mensen op diverse tribunes hun plaatsen, want je weet het natuurlijk nooit en kennelijk dacht men dat het beter was geen risico te nemen. Gelukkig ontstond er geen paniek, dat had ook zo maar kunnen gebeuren, met alle gevolgen van dien. Steile trappen en 28.000 supporters zijn ingrediënten die tot catastrofes kunnen leiden, dat heeft het verleden helaas al een paar keer uitgewezen. Even later werd omgeroepen dat het alleen om vak-P zou gaan, maar toen zag je al veel lege plekken. Na afloop ging het dus niet over de dure punten die PSV had verspeeld, maar over de gebeurtenissen rond vak-P en de rol van de politie. Dit politieoptreden was natuurlijk geen spontane actie, er moet over zijn nagedacht en er is ook zeker vooraf een draaiboek opgesteld. Des te kwalijker is het dus, dat men op het gebied van de communicatie, in het stadion zo onduidelijk is geweest.

De reden voor het optreden van de politie zou de verkoop en het gebruik van harddrugs zijn via het supportershome tijdens de wedstrijden van FC Twente. Dat de politie hiertegen optreedt is volkomen logisch, maar of de wijze waarop hier tegen werd opgetreden juist was, waag ik te betwijfelen. Er was wel heel veel wapengekletter en dat lokt reacties uit. De oorzaak ligt volgens de berichten aan het deurbeleid bij de (buiten)toegang naar het supportershome. Normaal gaan supporters door detectiepoortjes en worden ze tevens gefouilleerd, maar kennelijk ging dat bij de toegang tot het supportershome heel anders. Het toegangsbeleid bij het onderkomen van de supporters zou in handen zijn van leden van motorclub Satudarah. Zij bepaalden, heb ik begrepen, wie er naar binnen mocht en wie niet, geen detectiepoorten dus en van fouilleren was evenmin sprake. Via het supportershome kon je vervolgens ongehinderd de tribune op, met alles wat je bij je had gestoken. Ik begrijp dit dus niet, waarom wordt hier met twee maten gemeten? Waarom moeten sommige supporters verplicht door detectiepoorten en lijfelijk worden gevisiteerd, terwijl andere supporters kennelijk gewoon door kunnen lopen? Dat lijkt mij zelfs een vorm van georganiseerde discriminatie.

Door de politie en de burgemeester wordt echter gesproken over georganiseerde criminaliteit en het zou gaan om tien tot vijftien personen, van wie er vijf zijn aangehouden. Wel een heel mager resultaat gezien al dat wapengekletter, was dit alle risico’s wel waard? Was hier geen sprake van overdadig machtsvertoon? Dit had anders gekund en ook gemoeten en ik ben heel benieuwd naar de uitkomst van de evaluatie. Er zijn mensen die dit allemaal van te voren hebben bedacht en die wil ik nu wel eens horen. Het supportershome is op last van de politie en de burgemeester voorlopig gesloten en als de verhalen allemaal op waarheid berusten, hoef je echt geen burgemeester of commissaris van politie te zijn om te bedenken dat harddrugs en voetbal niet samengaan. Maar een doordacht draaiboek kun je deze mensen kennelijk niet laten maken. Jammer dat FC Twente op deze wijze het nieuws heeft gehaald en te weinig krediet krijgt voor de uitschakeling van PSV als kampioenskandidaat.

Chris Walraven

FOTO: Cees Elzenga

Delen is sportief

Reacties (4)

  1. Hans Nieboer says:

    Uiteraard communicatief geklungel van de politie, een eerste vereiste bij de aanpak van dergelijke calamiteiten. Wat ik mis in deze analyse is de rol van BVO FC Twente zelf in het geheel. De directie kijkt al jaren weg als om het gedrag (misdragingen) van een klein deel van de “supporters”gaat. Angst is en blijft een slechte raadgever. Opnieuw ernstige reputatieschade voor deze volksclub dooreen falend en halfslachtig handhavingsbeleid.

    • Chris Walraven says:

      Beste Hans,

      Zoals de titel al aangeeft heb ik getracht in de laatste zinnen van de tweede alinea aan te geven dat er dus kennelijk in het toegangsbeleid met twee maten gemeten wordt en dat ik hiervan dus niets begrijp. Ik heb echter niet specifiek benoemd, dat de BVO hier de verantwoordelijkheid voor draagt. Ik ben er, mogelijk iets te vanzelfsprekend, van uit gegaan dat algemeen bekend is dat de club verantwoordelijk is voor alles wat er zich binnen het stadion afspeelt. Je weet overigens zelf dat je in een column ook niet alles kunt verwoorden gezien de beperking van het aantal letters.

  2. Theo de Rooij says:

    Ha, ik ga ook eens een keer naar een voetbalwedstrijd! Dat gebeurt ongeveer 1x per jaar en meestal een ‘dertien in een dozijn duel’. Maar voor mij is belangrijker ‘met wie ik kijk’ dan ‘tegen wie ik kijk’. Woon ik eindelijk op uitnodiging van ‘mijn’ ex-Raborenner Joost ‘Pure Energie’ Posthuma eens een echte kraker bij, blijkt het plezier te worden vergald door lui met wie ik helemaal geen voetbal wil kijken. Goed dat de politie die galbakken eruit gooit maar helaas veel te laat, het is al veel te ver gekomen. In de auto op weg naar huis kwam de stem van de radioverslaggever met de melding van de gelijkmaker nog nét boven de ME sirenes uit. Volgend jaar maar weer eens kijken..

  3. Bertus Wessels says:

    Beste Chris.
    Ik ben het met je eens.
    Onvoldoende voorbereiding richting betrokkenen. Een mailtje naar FC Twente voor zo’n risicovolle ingreep.
    Zeer slecht toegangsbeleid bij supportershome.




Archief