Vrijdag 18 januari 2019
Twentesport

Grumpy Jumpers

Geplaatst op 12 mei 2018 door   ·   2 Reacties

De basketbalsters Jolly Jumpers uit Tubbergen zijn niet gepromoveerd naar de eredivisie en dat stemt natuurlijk niet tot vrolijkheid, zeker niet als je als favoriet aan de wedstrijd begint. Saillant detail is wel, dat de ploeg vorig jaar wel promotie naar het walhalla van het basketbal afdwong, maar er zelf voor koos geen gebruik te maken van de verdiende mogelijkheid om te promoveren naar de hoogste basketbalafdeling van ons land.

Dit was een bewuste keuze, want een aantal speelsters stopte na het behalen van de promotie en de aanvulling moest komen van te jonge speelsters uit de eigen jeugd. Knap dat je in de euforie van een behaalde promotie zoveel realisme kunt opbrengen en de emoties niet toelaat bij het nemen van deze best moeilijke beslissing. Er zullen maar weinig besturen en coaches zijn die zo’n beslissing durven te nemen. Er zullen ook altijd mensen zijn die van mening zijn dat de ploeg het altijd had moeten proberen. Ik ben echter van mening dat het, ook achteraf, een juiste beslissing is geweest zodat de jonge speelsters hebben kunnen wennen aan het niveau. Ook geeft winnen veel meer zelfvertrouwen dan regelmatig verliezen, dus het team is gegroeid en dat bleek ook want de ploeg eindigde op de eerste plaats van de promotiedivisie. Dat betekende vreemd genoeg echter geen directe promotie, maar play-offs tussen de bovenste vier ploegen. Gisteren ging het helaas in de finale van deze play-offs dus mis en grepen de vrouwen naast de eigenlijk verdiende promotie.

Als je als eerste in de competitie eindigt moet je promoveren en niet met de ploegen die op de plaatsen twee, drie en vier zijn geëindigd opnieuw de strijd aan moeten gaan om promotie alsnog af te dwingen. Die strijd is in mijn ogen namelijk al gestreden. Maar kennelijk wordt daar in een aantal sporten anders over gedacht. Iemand moet mij toch maar eens uitleggen wat hierbij de achterliggende gedachte is. Sportief kan ik dit niet begrijpen, maar commercieel zal dit best wel verklaarbaar zijn.

De speelsters mogen hun frustraties afreageren en in plaats van Jolly Jumpers voor even Grumpy Jumpers zijn. Ik heb daar alle begrip voor, want het is een hard gelag als eerste te eindigen van de promotiedivisie en daarna de beslissende wedstrijd kansloos te verliezen. Ja, het was helaas kansloos, zeker in de laatste minuten liep het verschil behoorlijk op, maar misschien valt dit achteraf zelfs wel beter te verwerken dan dat je deze wedstrijd in de laatste seconde door een driepunter met één punt verschil verliest.

Drie keer is scheepsrecht dus dan volgend jaar maar promoveren. Als de nog jonge ploeg bij elkaar blijft, liggen er zeker weer kansen en ik wens de basketbalvrouwen van Jolly Jumpers Tubbergen hierbij alle succes. Blijf lachen jumpers, dan komt het allemaal goed.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (2)

  1. Chris Walraven says:

    De winnaar van de wedstrijd Jolly Jumpers tegen Lokomotief zou promoveren naar de eredivisie en de verliezer niet. De wedstrijd werd door de basketbalsters uit Tubbergen verloren met 58 tegen 73. Dat was de stand van zaken op het moment van het schrijven van mijn column. Ik heb deze column dus geschreven direct na deze wedstrijd en was niet op de hoogte van zaken die buiten het veld en achteraf nog geregeld zouden worden. Of dit voorafgaand aan de wedstrijd al bekend was weet ik niet, zeker is dat hiervan in ieder geval, tot op 13 mei laat in de avond op de sociale media sites van de club, niets werd vermeld.

    Hoewel de Jumpers dit sportief niet konden afdwingen, speelt de club volgend jaar toch in de eredivisie, omdat de Nederlandse Basketbalbond een verzoek hiertoe heeft ingewilligd. Dus de ploeg kan eerder dan gedacht bewijzen dat ze in de eredivisie thuishoren en ik wens de speelsters daarbij veel succes. Uiteraard pas ik mijn column niet aan, want dat was voor mij de situatie op het moment van schrijven en ik blijf ook achter de inhoud staan. ‘Vooral blijven lachen Jumpers dan komt het allemaal goed.’ Alleen wist ik op dat moment nog niet, dat dit al zo snel zou gaan gebeuren.
Archief