Zondag 21 april 2024
Twentesport

Haarlemmerboter

Geplaatst op 14 oktober 2015 door   ·   1 Reactie

Terwijl het Nederlandse voetbal op verzuipen staat, kreeg de Koninklijke HFC het vorige week voor elkaar om met een nauwelijks nieuwswaardig proefballonnetje  de voorpagina van De Telegraaf te halen. Aan de lijntjes die de zelfbenoemde oudste club van Nederland met de media heeft ligt het dus in ieder geval niet.

Vooropgesteld: ik heb wel wat met die oude eliteclubs. Hoewel ik zelf uit een iets te eenvoudig timmermansnest kom om me er thuis te voelen, zijn het wel clubs met karakter en een bijzondere uitstraling, die negentiende eeuwers. Of het nu HFC is, AFC, HBS, het Groningse Be Quick, of ons eigen PW, het zijn clubs die kleur geven aan ons nationale voetballandschap.

Maar wat HFC-voorzitter Gert-Jan Pruijn allemaal liet optekenen in de krant getuigt van een flink pak boter op het hoofd. HFC ageert vooral tegen de verplichting spelers onder contract te nemen in de tweede divisie en topklasse. Akkoord, daar is wat voor te zeggen. Sterker nog, ik vind het sowieso onzinnig om aan clubs dit soort eisen op te leggen, zelfs aan Eredivisieclubs. De vele faillissementen van de laatste jaren hadden voorkomen kunnen worden als clubs op semiprofessionele basis hadden kunnen spelen. De natuur doet wel haar werk wel en uiteindelijk zullen de clubs die meer te besteden hebben in de top spelen, ook in het amateurvoetbal. De zuivere amateurclubs lopen al rap tegen een glazen plafond aan. Zo werkt het nu eenmaal.

En daar zit hem nou juist de crux.  Want, laten we elkaar geen mietje noemen, Koninklijke HFC betaalt haar spelers. Dat kan niet anders, want anders zouden ze nu niet in de topklasse spelen. En dus is de onderbouwing van Pruijn de hypocrisie ten top. “Als we promoveren worden we min of meer gedwongen om voor profclub te gaan spelen. We hebben verplichtingen aan honderd teams. Die komen in het gedrang als we straks worden verplicht om 15 spelers onder contract te nemen”, huilt hij in De Telegraaf.

Tot zover de emotie, dan nu de feiten. Het gaat om minimaal 13 spelers (en dus geen 15, beetje slordig meneer Pruijn) die voor minimaal 12 uur onder contract moeten staan tegen het minimumloon. Dan hebben we het dus over ongeveer zesduizend euro op jaarbasis. Voor spelers onder de 23 zelfs nog een stuk lager. Ik durf er wel een flesje goede wijn op te zetten dat de meeste spelers van HFC momenteel niet voor dat bedrag hun voetbalschoenen aantrekken.  Een tijdje terug becijferde Pruijn nog (toch al niet zo’n rekenwonder kennelijk) dat hij een paar ton of misschien wel een half miljoen nodig had om het allemaal te bekostigen. Ik hoef denk ik niet meer voor te rekenen dat dit niet helemaal klopt. En terwijl de smeltende boter in straaltjes langs zijn gezicht naar beneden sijpelde sprak Pruijn ook nog de emotionele woorden “amateurvoetbal moet amateurvoetbal blijven”.

De voorzitter van de Koninklijke laat zien dat hij verrekte weinig heeft geleerd van de rijke geschiedenis van zijn club. Een kleine honderd jaar geleden was HFC één van de oprichters van de Nederlandsche Corinthians. Een monsterverbond   van herenclubs, die het allemaal niet meer zo gezellig vonden op de velden met die volksclubs vol grofgebekte en schoppende woestelingen die winnen belangrijker vonden dan aangenaam verpozen. De Corinthians gingen al snel aan eigendunk en arrogantie ten onder. Nu dreigt HFC met een lachwekkende afsplitsing van de KNVB en zoekt daarbij haar heil bij haar oude Corinthian-vriendjes.

Als het HFC echt menens is met haar pathetische woorden, sturen ze vandaag nog een acceptgiro naar alle spelers om de contributie te voldoen en stoppen ze per direct met iedere betaling. En nee, ook niet meer helpen met baantjes vinden en andere randvoorwaarden. Denk erom, pure amateurs doen daar niet aan. Zodra ze dat gaan doen spelen ze razendsnel weer in de hoofdklasse of lager en is het probleem uit de wereld. Ondertussen kan dan de rest van voetballand Nederland verder gaan met belangrijker zaken, want zelfs oer-HFC’er Pim Mulier draait zich om in zijn graf als hij het gepruts van zijn opvolgers in oranje zou moeten aanschouwen.

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Jos G says:

    zo mag ik het lezen rené!
Archief