Zaterdag 19 oktober 2019
Twentesport

PEC en veren

Geplaatst op 15 september 2019 door   ·   Geen reacties

John Stegeman blijft trainer van PEC Zwolle en dat heeft hij te danken aan de even verstandige als inlevende voorzitter Adriaan Visser van de club. Visser bezwijkt niet voor de droefneuzen van de sportjournalistiek die, de een meer dan de ander, in krantenkolommen, in Studio Voetbal-achtige gossip-programma’s en in babbelcolumns waar de kranten vol me staan het hoofd van de trainer eisen. Het is immers een schande! Bezopen gewoon om met te veel drank achter de rijbaan ontijdig te verlaten. Weg me die man, weg met die Stegeman.

Visser is een exacte denker, die alles wikt en weegt, een bedaagde ondernemer en nu al tien jaar voorzitter is van een voetbalclub die honderdtien jaar bestaat. Visser handelt, leert ook het verleden, altijd rationeel, in het besef dat de voetballerij op pure emotie drijft, ook als redelijkheid noodzakelijk is. Hij heeft Stegeman de waarheid gezegd (een klojo genoemd), excuses laten maken (tegenover sponsors) en maatschappelijke taken gegeven. Dat doet hij dan. Een zegen voor de sport, die voorzitter Visser van PEC, met name voor de voetbalsport.

Natuurlijk moet Stegeman voelen dat met drie keer de maximum hoeveelheid drank achter het stuur gaan zitten en van de weg rijden niet zonder gevolgen kan blijven. Maar vanwege zoiets ontslagen worden? Dat gebeurt nooit, tenzij er sprake is van recidive. Meestal straft de rechterlijke macht dronken chauffeurs met een geldboete of de tijdelijke ontzegging van de rijbevoegdheid. Dat moet ook voor Stegeman gelden, waarbij het me goed lijkt rekening te houden met zijn vast niet onaardige inkomen, want hij moet het natuurlijk wél voelen.

En ik denk dat PEC-voorzitter Visser, die het aangebrande en naar een scalp hengelende sensatie-journaille afgelopen week heerlijk onderkoeld, maar o zo trefzeker, te woord stond, Stegeman wel heeft laten weten dat het eenmaal en nooit weer moet zijn. Iedereen verdient een tweede kans, ook als hij voetbaltrainer is. Dat hij, zoals zo hier en daar werd gezegd en geschreven, het in de kleedkamer en in ‘vijandelijke’ stadions nog wel een tijdje moet ontgelden, is ook waar, en dat komt ook wel binnen, Kortom, aftrappen weer, niet natrappen.

Scipio

foto: Bert Letteboer

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief