Zondag 26 mei 2019
Twentesport

Planbureau

Geplaatst op 21 februari 2019 door   ·   Geen reacties

Macro of Zimbabwe twenty billion dollars banknote. Now void currency. Inflation concept

We rekenen deze weken wat af! Met als resultaat dat we moeten vaststellen dat op school de rekenmeesters waarschijnlijk een onvoldoende voor rekenen hadden. Vanaf Prinsjesdag vorig jaar wordt ons voorgehouden dat we er vrijwel allemaal significant op vooruit zouden gaan. Niet slechts een paar dubbeltjes of euro’s per maand, nee, tientallen euro’s.

Deze week moest het Planbureau voor de Leefomgeving met het schaamrood op de kaken toegeven dat de energienotaberekeningen, die sterk in ons voordeel hadden moeten uitvallen, gebaseerd waren op verouderde cijfers. En dat het door vooral de coalitie geroeptoeterde zoet veel minder smakelijk uitvalt dan beloofd. De betrokkenen draaien zich in de journaals en nieuwsprogramma’s een slag in de rondte om krom recht te praten.

De Europese Centrale Bank is ondertussen gestopt met het programma ‘kwantitatieve verruiming.’ Van begin 2015 tot eind 2018 werd voor in totaal 2600 miljard euro aan waardepapier van diverse Europese landen aangekocht in de verwachting dat deze eurotsunami de inflatie gecontroleerd zou aanwakkeren. Dit is immers de meest efficiënte manier om op termijn van de tot duizelingwekkende hoogten aangegroeide schuldenbergen af te komen. Als we het bedrag opknippen in 10 euro coupures en op de evenaar achter elkaar leggen kunnen we 825 keer de aarde rond. Elke EU burger zou met dit programma maandelijks 180 euro op zijn bankrekening krijgen bijgeschreven. En wat blijkt? De schuldenberg is aangegroeid en de inflatie blijft beperkt tot slechts enkele decimalen achter de komma. Sterker nog, sommige economen hebben zelfs berekend dat het effect van het ECB programma vrijwel niet aan te tonen is.

Planbureau voor de Leefomgeving.. Wie heeft in scheppersnaam deze naam bedacht? De beleidsbepalers hollen hijgend achter de feiten aan en proberen door gegoochel met cijfers de illusie hoog te houden dat we invloed kunnen uitoefenen op onze leefomgeving. Onderwijl wordt het consumentenvertrouwen uitgehold door het ECB en PBL gereken. Ik hou het deze weken gewoon bij lekker regelmatig hollen en fietsen en houd mijn lichaamsinflatie onder controle. Deze week spotte ik de eerste zanglijster die het nakende voorjaar sonatisch aankondigde. Ik rekende mezelf rijk en stelde met bewondering en respect vast dat het planbureau van moedertje aarde op volle toeren draait.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief