Donderdag 13 december 2018
Twentesport

Tranen

Geplaatst op 11 maart 2018 door   ·   2 Reacties

Van de zeven finales die FC Twente nog moet spelen zal het er volgens mij minimaal drie winnend moeten afsluiten. Als dat lukt is rechtstreekse degradatie waarschijnlijk niet meer aan de orde, maar is het gevaar op promotie-/degradatiewedstrijden nog steeds volop aanwezig. Ik hoor of zie Jan van Halst bijna niet meer in de publiciteit en hij is toch echt verantwoordelijk voor de samenstelling van de huidige selectie, maar houdt zich de laatste tijd opvallend koest en laat Verbeek er alleen voor staan. Dat heeft uiteraard te maken met de resultaten, maar daarin speelt hij wel degelijk een rol. De huidige voorzitter van FC Twente doet overigens precies wat naar mijn mening een voorzitter moet doen en dat is op de achtergrond zorgen dat bestuurlijk en financieel alles binnen de club goed verloopt. Een voorzitter hoort namelijk niet in de publiciteit te komen, op de nieuwjaarstoespraken na.

Over een voorzitter en publiciteit gesproken, wat maakte Jan Smit, de voorzitter van de Raad van Commissarissen bij de KNVB, een enorme blunder. De KNVB dient boven de partijen te staan en juist daarom was de uitlating van Smit, dat hij geen traan zou laten als Twente zou degraderen, volledig ongepast. Smit gaf een andere invulling aan zijn voorzitterschap van Heracles en koos bewust wel voor de publiciteit en kennelijk valt het hem, na negentien jaar lang het uithangbord van deze club te zijn geweest, zwaar om in de luwte te moeten opereren. Hij kon het dus niet laten en vergaloppeerde zich volledig met deze uitlating. Hij mag van alles denken, maar als voorzitter van de Raad van Commissarissen van de KNVB nu eenmaal niet alles zeggen. Gewoon een heel domme uitspraak, maar het verbaast mij niets, zo zit de man nu eenmaal in elkaar. Ik houd mijn hart vast als Koeman binnenkort een wedstrijd verliest. Dan heb je namelijk best kans dat Smit weer zijn plaats niet kent en je hem na afloop plotseling op het veld ziet staan of dat hij in de kleedkamer opduikt. Dat hij Jan-Nico Hoogma daarmee passeert, zou overigens niet voor de eerste keer zijn, dat is namelijk al eerder voorgekomen.

Wie gaat Jan Smit nu tot de orde roepen? Ik ben bang dat niemand dit gaat doen en dat hij er dus gewoon mee weg komt. Ik vind echter dat FC Twente, daarbij gesteund door de andere betaald voetbalorganisaties, dit binnen de KNVB aanhangig moet maken. Smit moet duidelijk worden gemaakt dat dit soort opmerkingen niet past bij zijn functie. Als hij daar moeite mee heeft, moet hij aftreden en weer gewoon supporter worden van Heracles. Tenslotte liet hij daar kortgeleden nog wel een traan.

Terug naar FC Twente, want daar ben ik tenslotte mee begonnen. Verbeek kan het verschil nog niet maken en zijn andere en nieuwe manier van coachen heeft tot nu toe slechts één overwinning opgeleverd. Dat is dus te weinig en daar moet snel verandering in komen. De ontslagen trainer René Hake geeft eerlijk toe dat ook hij geen traan zal laten als Twente degradeert. Met deze opmerking heb ik veel minder moeite en er zelfs wel een beetje begrip voor. Zijn opmerking zal ook meer ingegeven zijn door de rol van Jan van Halst bij zijn ontslag en niet direct betrekking hebben op de spelers. Ik laat er geen traan om als Smit tot de orde wordt geroepen, maar zou het wel jammer vinden als FC Twente het niet gaat redden. Zover is het gelukkig nog lang niet, maar dat er rond FC Twente wel degelijk tranen gaan vloeien staat voor mij vast, dat zullen echter slechts vreugdetranen zijn.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (2)

  1. Geurt says:

    Jan Smit mist elke vorm van stijl en klasse voor een dergelijk zware functie. Staat met open gulp uit zijn nek te zwetsen. Schande voor de regio, deze hooligan met stropdas.

  2. Jeroen says:

    Moet de minister van sport niet naar de 2e kamer worden geroepen om kamervragen over dit onderwerp te beantwoorden Chris? Man wat maakt jij er een poppenkast van! Natuurlijk had Jan Smit niet zo’n domme opmerking moeten maken vanuit de positie waarin hij nu zit! Hij hoeft ons als Heracles supporters niet te pleasen want wij kennen zijn mening over de club uit Enschede wel! Dat had hij niet hoeven herhalen. Aanhangig maken binnen de KNVB wat is dit voor vreemde gedachtenspinsel. Smit is voorzitter van de RvC en heeft enkel een controlerende taak en feitelijk niets te vertellen. Als Gudde en Hoogma hun werk goed doen dan kijken ze toe.

    Verder zou het voor een club als Twente helemaal niet verkeerd zijn om vanuit alle ellende gewoon opnieuw te beginnen. Verbeek heeft zaterdagavond al geschetst hoe dat in Duitsland is gegaan met een club zoals Hanover 96. Over tranen gesproken, het is voor Fc uit Enschede gewoon een kwestie van “ uithuilen en opnieuw beginnen”
Archief