Woensdag 17 juli 2019
Twentesport

Waardering

Geplaatst op 13 september 2018 door   ·   1 Reactie

Onlangs bracht de Twentse Courant Tubantia het grote nieuws dat de Twentse ondernemer Kees Koolen ambitieuze plannen heeft om in Enschede innovatieve accu’s te gaan produceren. Superaccu’s gebouwd met duurzame energiecellen samengesteld uit lithium en ijzer, uitermate geschikt voor opslag van elektriciteit opgewekt door zonnecellen en windmolens. Lithium Werks zou de komende jaren duizenden banen moeten opleveren. Ik kreeg kippenvel van het nieuws.

Kees Koolen is een veelzijdig ondernemer die ooit mede aan de basis stond van het succesvolle Booking.com. De oprichters verkochten het snel groeiende bedrijf in 2011 voor 110 miljoen euro aan een Amerikaans bedrijf. Als gevolg van de crisis was er in Europa destijds geen investeringsgeld te vinden.

Vanaf 2009 ontwikkelde ik met een klein, creatief team een elektrische fiets uitgaande van de in mijn ogen technische en design onvolkomenheden van vrijwel alle e-bikes. Merk, patent, design en techniek ontwikkelden wij zelf en volledig in eigen beheer. Het avontuur bracht ons naar Amerika, Duitsland, China en Taiwan, waar wij een betrouwbare Taiwanese partner vonden die onze fiets mede ontwikkelde en produceerde. In 2011 wonnen we met de TDR FlΦxX een Eurobike Gold Award voor de meest innovatieve en fijnst rijdende e-bike van de grootste en belangrijkste fietsenbeurs ter wereld.

Het hart van onze zelf ontwikkelde accu bestond uit 12 platte lithium-ijzer cellen, waarvoor wij na grondig onderzoek hadden gekozen. Geen enkele fabrikant gebruikte deze, de ronde lithium-Ion cel was de standaard. Die helaas slechts hooguit twee jaar meeging. Onze cellen zouden over minimaal de dubbele leeftijd beschikken, waren brandveilig en milieu vriendelijker.

Ook wij hadden financiering nodig om de na het behaalde succes ingezette groeispurt te kunnen financieren. De financiële crisis speelde ons helaas danig parten. We hebben het door de inspanningen van alle betrokkenen en de Taiwanezen nog ruim 2,5 jaar volgehouden. Het faillissement van belangrijkste toeleverancier betekende de genadeklap. In juni 2014 trok ik de stekker uit het bedrijf.

De ondernemer die het bedrijf kocht van de curator kon mij niet overtuigen van zijn plannen voor de doorstart. Najaar 2014 nam ik definitief afscheid van ons kindje. De TDR fietsen worden hier en daar nog verkocht en diverse vrienden en relaties peddelen wekelijks hun kilometers.

Deze week ontspannen Marian en ik een week in Zweden bij het ondernemende echtpaar Marc Houbiers en Joanne Kloosterboer, onze voormalige Holtense buren. Zij gooiden drie jaar geleden het roer om en wendden de steven richting Zweden. Op een schitterende locatie begonnen zij een bed & breakfast: The Lodge-Torsby. De gasten waarderen The Lodge via het ondertussen tientallen miljarden waard zijnde Booking.com terecht met een 9,3.

Ondertussen waardeert Marian haar oude, uit 2012 overgebleven TDR demofiets ook met een 9,3. Vrijwel dagelijks beklimt zij geruis- en moeiteloos de Holterberg. De lithium-ijzer accu is ondertussen al ruim zes jaar oud.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Jan bakker says:

    Als rijder van de Tdr fiets ook na 6 jaar meer dan tevreden over de prestatie en kwaliteit van deze wel heel bijzondere fiets. Nu nog steeds de tijd ver vooruit.
Archief