DETO op weg naar prolongatie eersteklasserschap

Geplaatst op 23 mei 2017 door   ·   Geen reacties

VRIEZENVEEN – DETO gaat naar de tweede en beslissende ronde om behoud van het eersteklasserschap van het zaterdagvoetbal. Enter Voouit was dicht bij die finale, maar gaf SV Lelystad in de slotfase te veel ruimte, vooral doordat het zelf moest scoren. Sparta Enschede was er nóg dichter bij, maar verloor vanavond in en tegen Renswoude met dezelfde cijfers waarmee het in Enschede won: 3-1, maar ging ten onder toen Renswoude in de verlenging nummer vier scoorde.

In de finaleronde speelt DETO tegen SV Lelystad. De wedstrijden zijn komende en volgende week zaterdag.

Er komen dus geen Twentse eersteklassers bij. In het geval DETO wint van de polderploeg blijven er na de rechtstreekse degradatie van De Esch uit Oldenzaal en Hulzense Boys uit Hulsen vier over. Dat zijn SVZW, DOS’37, Vroomshoopse Boys en dus good-old DETO.

DETO-Be Quick’28 2-1 (eerste wedstrijd 2-0 voor DETO)
Het was van beide kanten een armoedige eerste helft. Beide teams creëerden weinig, wilden per se geen tegengoal en dus waren de mogelijkheden gering. Met de schamele kansen die er niettemin kwamen werd daarenboven weinig gedaan. Zo miste de voor Stan Nijhuis ingevallen spits Mike Kerr vlak voor de rust een riante kans de 1-0 te laten noteren. Het zou mooi zij geweest voor DETO daar de Zwollenaren dan minimaal drie keer hadden moeten scoren om door te gaan. Immers, de eerste ontmoeting in Zwolle had DETO met 0-2 gewonnen. De dubbelblanke stand betekende dat Be Quick’28 in Vriezenveen zeker drie keer zou moeten scoren. De ploeg geloofde erin en legde via Veldman tien minuten na rust de 0-1 in het net, wat de spanning deed toenemen, zowel binnen als buiten de lijnen. Billen werden samengeknepen, voorhoofden glommen van angstzweet. Een golf van uitzinnigheid nam bezit van sportpark Het Midden toen Qays Shauesteh de verlossende 1-1 raak prikte en toen Frank Smit er ook nog 2-1 van maakte was de eerste ronde definitief gespeeld. Klaar voor de polderpower!

Enter Vooruit-SV Lelystad 3-3 (eerste wedstrijd 4-1 voor Lelystad)
Enter Vooruit schoot fanatiek uit de startblokken om zo snel mogelijk op 1-0 te komen, want zoals Kevin Peppels gisteren op deze site al zei zou dat cruciaal zijn bij de poging tot het wegwerken van de in Lelystad opgelopen achterstand van 4-1. Al in de derde minuut stond de gewenste 1-0 op het scorebord toen Henri Knol een vlot toegekende strafschop benutte. De furie van Enter Vooruit ging voort. In de zesde minuut moest Ham namens Lelystad een bal van de lijn halen, naar vier minuten later stond het toch 2-0 door Ter Weel die een indraaiende vrije trap binnenkopte. Nog één goal en Enter Vooruit zou doorgaan naar de tweede ronde van de nacompetitie, maar een tweede strafschop in de 24-ste minuut, nu voor Lelystad, gooide roet in de maaltijd, want werd door Tijdens tegen de touwen geschoten en bracht de ruststand op 2-1. De hoop flakkerde weer op toen Wout Velten 3-1 scoorde en tenminste een verlenging in zicht kwam. De bewoners van De Werf gingen noodgedwongen steeds meer risico nemen, en kwamen daarmee op de koffie doordat Tijdens en Thoki voor 3-2 en 3-3 zorgden.

Renswoude-Sparta Enschede 4-1 (eerste wedstrijd 3-1 voor Sparta)
Renswoude achtte zich na de nederlaag op sportpark Schreurserve in Enschede allerminst kansloos. ‘Het wordt lastig, dat is zeker, maar dit is niet onoverkomelijk’stelde trainer Dick Eijlander vooraf. De trainer baalde wel van de derde Enschedese treffer, twee minuten voor tijd. ‘In plaats van 2-1 nu dus 3-1. Dat maakt de opgave wel pittiger.’Toch slaagde de formatie van Renswoude er op eigen veld in de zaken en de stand recht te trekken: ook 3-1. De verlenging ging Sparta zou je zeggen met een psychologisch voordeel in, want het leek er lange tijd op dat de Enschedeërs met 3-0 zouden verliezen door treffers van Van Deuveren, Van de Fliert en Van Essen. Tien minuten voor het eind was het Weustenraad die Sparta de verlenging aanreikte door 3-1 te scoren. Van het psychologische voordeel kwam niks terecht, want Pestka, voor de bezoekers uit Twente meer Pestkop) maakte het voor Renswoude bevrijdende doelpunt. Sparta mag volgend seizoen opnieuw, net als Enter Vooruit, proberen de tweede klasse te ontstijgen.