Donderdag 28 maart 2024

Excelsior in vorm, DETO verslaat zichzelf, SVZW prutst

Geplaatst op 6 oktober 2018 door   ·   Geen reacties

VRIEZENVEEN -Van de drie Twentse voetbalclubs in de eerste klasse won vanmiddag alleen Excelsior’31 uit Rijssen. DETO verloor door thuis tegen Buitenpost één helt te voetballen en SVZW ws in en tegen Berkum kansloos.

Het (nog incomplete) overzicht

DETO-Buitenpost 2-3 (0-2)
DETO speelde in de eerste helft tam, tanig en teenkrommend, ten gevolge waarvan Buitenpost bij rust met 0-2 aan de leiding ging. Al in de achtste minuut schoot Rudmer Loostra namens de Friezen de 0-1 binnen en na een kwartier Johan Olijve de 0-2. DETO speelde onsamenhangend en zonder de echte wil om te winnen, zo leek het. Een derde goal voor het elftal uit Achtkarspelen was dichterbij dan de aansluitingstreffer van de rode thuisbrigade. Er lag lamheid over de ploeg. Na de pauze (kruidenthee?) was de drive groter, mede doordat Kevin Aman in het team kwam. Hij begon meteen te sjouwen, te vliegen en te praten. Uit een voorzet van hem viel na tien minuten in het tweede bedrijf de 1-2 van de Hammer spits Louis Vijfhuizen, waarna alles weer mogelijk was. Aman miste inderhaast ook kansen, je kunt ook té gedreven voetballen, waarna Buitenpost de marge weer op twee bracht door een doelpunt van – opnieuw – Loonstra. Hij werkte net als de eerste keer een bal vanaf de flank achter DETO-keeper Anthony van Zaltbommel. Kort voor tijd scoorde Hans Matti de aansluitingstreffer, daarna wilde DETO nog een pengel, maar dat feest ging niet door. De grote vraag was na afloop op Het Midden dan ook wat de uitslag zou zijn geweest als DETO in de eerste had gevoetbald als in de tweede.

Excelsior’31- AZSV
3-0 (1-0)
De thuisclub had hedenmiddag op de zonovergoten Koerbelt geen kind aan de gasten uit Aalten. Het grote overwicht, technisch en tactisch, werd in drie doelpuntrn tot uiting gebracht. Excelsior’31 ging gezwind van start, met een gedreven Hakim Ezafzafi in de punt, wat de spits ettelijke mogelijkheden bezorgde, maar de beslissende beweging (doel treffen) zat er aanvankelijk niet in, tot hij na 25 minuten toch succesvol was in de afwerking. Het viel op dat de Rijssenaren zich niet van de wijs lieten brengen toen het in het begin niet lukte wegens paal, lat en schoen, en dit geloof in de goede afloop betaalde zich uit. In de tweede helft kwam het succes sneller dan in de eerste, want al na twee minuten pikte Hielke Penterman zijn goaltje mee. Het bleek de genadeklap te zijn, want de formatie uit Aalten gaf het vervolgens op. Als iemand zou hebben geroepen ‘Nu douchen’ waren ze en masse naar de natte cel gesprint. H Ze deden nu alsof. Het gaf Penterman de gelegenheid er nog eentje in te leggen, waarmee de einstand van 3-0 op het scorebord verscheen. Dat vonden ze in Rijssen genoeg. Na afloop bleek dat Excelsior’31 is opgeklommen naar de tweee plek in de hoofdklasse.

Berkum-SVZW 3-0 (0-0)
De zege was terecht omdat de ploeg uit Zwolle-Noord negentig minuten de meeste aanspraak op de winst kon maken. Ofschoon in de eerste helft niet werd gescoord, was het verschil toen op het veld al te zien. Het stak trainer Philip Agteres van SVZW vooral hoe zijn team na de rust verzaakte. ‘We zijn enorm teleurgesteld over onze tweede helft. Daar moeten we over nadenken met elkaar’, stelde hij na afloop in zijn analyse van de wedstrijd. Berkum liet meteen na de pauze merken wat zijn bedoelingen waren door in de eerste minuut van het tweede bedrijf de paal te geselen. Het was een waaarschuwingsschot, bleek later, want Chris en Marc van der Meulen en Yannick Kalu scoorden wel, in die volgorde, na vijftig, zeventig respectievelijk tachtig minuten voetbal. Eigenlijk kwamen de Zwaluwen er geen moment aan te pas En dat was waar Agteres na afloop nog het meest van baalde. Berkum ging er vol vuur voor om drie punten te pakken tegen de Wierdense ploeg teneinde aldus de eerste thuiszege van dit seizoen te boeken, waar de formatie met vlag en wimpel in slaagde.