Dinsdag 16 april 2024

Excelsior’31 – Capelle 2-4 (1-0) – Analyse door Mark Dijkstra

Geplaatst op 15 maart 2014 door   ·   Geen reacties

gerritsen patrick‘Excelsior’31 maakt het zichzelf onnodig moeilijk. Dat is dit seizoen wel vaker zo geweest en dat was deze wedstrijd ook weer het geval. Ondanks dat het duel zeker niet hoogstaand was, had de thuisploeg zeker niet hoeven te verliezen. Voor rust hadden de Rijssenaren minimaal twee, eigenlijk drie keer, moeten scoren. Als je dat nalaat dan weet je dat het een lastige wedstrijd gaat worden.

Voor rust speelden beide ploegen afwachtend en was het vooral aftasten. Die manier van spelen is ook inherent aan de positie in de ranglijst waar de ploegen staan. Toch was Excelsior’31 wel de controlerende ploeg. Na twintig minuten spelen kwam het via Marco ten Bolscher terecht op voorsprong. Maar de gastheren lieten het na om meer doelpunten te maken. Zo raakten ze de paal en de lat voor het rustsignaal. Als je met 2-0 gaat rusten, dan is een wedstrijd vaak gespeeld.

Vlak na de pauze komt Excelsior dan toch op 2-0 via Patrick Gerritsen (foto) en dan lijkt de wedstrijd alsnog gespeeld. Maar vier minuten later scoorden de gasten en laat Excelsior het helemaal lopen. Je zag dat de ploeg het geloof kwijt raakte na de tegentreffer. Excelsior stichtte geen gevaar meer en hing vooral achterover. Daardoor scoorden de gasten de gelijkmaker en in de slotfase zelfs de 3-2 en de 4-2. Het niveau van Excelsior was echt bedroevend de tweede helft. Adi Draganovic liet zich bij de gelijkmaker bijvoorbeeld heel makkelijk wegzetten. Ook had Excelsior veel pech, want de 2-1 en de 2-3 werden beide van richting veranderd. Dat is dan toch de negatieve spiraal waar de ploeg inzit. Wat mij wel verbaasde was dat er helemaal geen slotoffensief werd ingezet. Dan roep je het ook een beetje over jezelf af, dat je nog een treffer tegen krijgt. Ook na de 3-2 speelden de Rijssenaren geen alles of niets voetbal en dat vond ik verbazingwekkend.

De overwinning was vooral op basis van de eerste helft niet terecht te noemen, maar als je het nalaat om een duel in het slot te gooien, dan vraag je erom om nog een lastige tweede helft tegemoet te gaan. Ik vond Capelle voetballend gezien ook geen sterke ploeg hebben. Hun kracht lag duidelijk in de aanval. Ze beschikten over twee uitstekende aanvallers, waar Excelsior’31 veel moeite mee had.  Maar veel deed de ploeg over de hele wedstrijd gezien ook niet onder voor Excelsior’31. Excelsior beschikt over goede spelers, maar ook spelers die naar mijn mening niet Topklassewaardig zijn.’

Excelsior’31 – Capelle 2-4 (1-0)
Scoreverloop
: 20. Ten Bolscher, 50. Gerritsen 2-0, 54. Ribeiro Anes 2-1, 73. De Lange 2-2, 85. Ribeiro Anes 2-3, 90+3.Dieterich 2-4.

Scheidsrechter: Van der Burg
Gele kaarten: Vosskühler (Excelsior’31) Jaliens, Blokland, Ribeiro Anes (Capelle)