Excelsior’31 – SVZW 5-0 (3-0) – Analyse door Marnix Smit

Geplaatst op 29 maart 2015 door   ·   3 Reacties

2015-03-28 strafschop voor Excelsior - Hakim Ezafzafi‘Binnen twintig minuten was met de derde treffer van Excelsior de Twentse derby al beslist. Excelsior ’31 overklaste SVZW van de eerste minuut tot het eindsignaal. Met kort combinatievoetbal en veel beweging creëerde de thuisploeg kans op kans.

Hoewel het eerste doelpunt viel uit een te betwisten strafschop en ook aan de derde en vierde goal een grote individuele fout bij SVZW voorafging, was er maar een ploeg die de wedstrijd dicteerde: Excelsior. De thuisploeg is ‘in vorm’ en liet prima voetbal zien. Zijn de individuele kwaliteiten van de spelers van Excelsior dan zoveel hoger dan van Zwaluwen? Misschien op een aantal posities, maar over de hele linie is het verschil zeker niet zo groot als het spelbeeld zaterdagmiddag. Het verschil zat vooral in het functioneren als team in plaats van elf afzonderlijke spelers. Wijzen op de grote individuele fouten aan de kant van SVZW die aan diverse goals vooraf gingen, zou Excelsior ’31 tekort doen en te makkelijk zijn. SVZW faalde als team, zowel bij balbezit van de tegenstander, bij eigen balbezit als in omschakelmomenten. Dat was naar mijn idee geen gebrek aan inzet bij de spelers, maar vooral het maken van goede keuzes in de organisatie (opbouwend/aanvallend en verdedigend) en onderlinge communicatie.

De noodzaak hiertoe werd versterkt door het feit dat Excelsior vanuit een 4-4-2 systeem speelde en SVZW een 4-3-3 systeem. De man minder op het middenveld moet dan gecompenseerd worden door goed kantelen van de vleugelaanvallers, waardoor ruimtes op het middenveld kleiner worden voor Excelsior en op de juiste momenten doordekken van de vleugelverdedigers. Doe je dat niet goed, zoals SVZW, dan domineert de tegenstander op het middenveld. Als die tegenstander dan ook nog eens beweeglijke spelers heeft voorin die de ruimte in de diepte en aan de zijkanten goed bespelen, dan maak je je je als ploeg enorm kwetsbaar. Een speler als Jordi Holtkamp die vooral sterk is in duels waarbij hij in de bal verdedigt heeft dan veel moeite. Het tweede doelpunt was daar een voorbeeld van. Ook diepgaande middenvelders zijn dan lastig te bespelen omdat er centraal achterin al min of meer 1 tegen 1 gespeeld wordt.

Ik begreep daarom niet waarom de trainers bij SVZW niet in de eerste helft al ingrepen en voor meer duidelijkheid kozen door een verdediger door te schuiven naar het middenveld (3-4-3). Ik had verwacht dat ze dit met de wissel van Zwiers in de 40e minuut van plan waren, maar aan de speelstijl veranderde weinig. Hoewel het omschakelen naar 3-4-3 een overwinning van Excelsior waarschijnlijk niet had voorkomen, zou SVZW wel meer druk kunnen geven op het middenveld. Dat lukte nu totaal niet. Automatisch vergroot het ook de kans om de bal in een eerder stadium te veroveren. Nu gebeurde dat vaak pas in de verdediging of bij de keeper met een voorspelbare opbouw als vervolg. Daarbij viel het me op dat de middenvelders van SVZW vooral gericht zijn op het krijgen van de eerste bal vanuit de opbouw in plaats van als derde man of diepgaande speler te opereren. Dat komt de spelsnelheid niet ten goede en maakt het makkelijker te verdedigen, zeker als de tegenstander met vier man op het middenveld speelt.

Kortom het was een middag die de Zwaluwen waarschijnlijk graag snel willen vergeten. Toch denk ik dat een goede analyse en nabespreking ze meer oplevert. Van Excelsior moet de supporter en neutrale toeschouwer absoluut hebben genoten.

Excelsior’31 – SVZW 5-0 (4-0)
2. Ezafzafi (strafschop) 1-0, 6. Ezafzafi 2-0, 17. Ezafzafi 3-0, 49. Ezafzafi 4-0, 70. Pot 5-0.

Scheidsrechter: Van der Vrande
Geel: Van Keulen, Bartelds (SVZW)
Rood: Van Keulen (55min./2x geel)