Dinsdag 22 oktober 2019
Twentesport

Wim Woudsma

Geplaatst op 26 mei 2019 door   ·   Geen reacties

Wim Woudsma, geboren in Hulsen en kind van de boys van Smidserve, is voor eeuwig verbonden met Go Ahead Eagles, net als zijn vader Kas. Na zijn indrukwekkende carrière droeg hij zijn ervaring en kennis over ploegen die hij als trainer onder zijn hoede nam, waaronder De Zweef in Nijverdal, Enter Vooruit en – uiteraard – de club die altijd de zijne was: Hulzense Boys. Hij heeft meer clubs gediend, haalde Jong Oranje en liep een transfer naar Feijenoord mis omdat Go Ahead hem voor nog geen half miljoen gulden kwijt wilde, toch een mooi bedrag voor die tijd.

Op de site van Go Ahead Eagles deelt de club mee met droefenis kennis te hebben genomen van het overlijden van Wim Woudsma. Woudsma (foto, rechts) speelde die van 1976 tot 1989 bij de club van De Adelaarshorst verdedigde de kleuren (rood en geel) van Kohet verdedigde. Hij speelde in totaal 430 officiële wedstrijden voor de de Deventer club, waarvan 414 in competitieverband. Daarmee staat de voormalige libero op de tweede plaats op de ranglijst ‘meeste wedstrijden voor Go Ahead Eagles, achter John Oude Wesselink die tot 446 officiële duels reikte. Woudsma was ook enige tijd als jeugdtrainer verbonden aan de club met zijn Engels-knusse uitstraling aan de Vetkampstraat.

Het voetbal was een erfelijk voetbalvirus, want vader Kas de club vele jaren een onverschrokken doelman die als de Leeuw van Nijverdal bekendstond en veel meer uit zijn carrière had kunnen halen als hij ook op zondag had willen voetballen, maar dat wilde hij niet, want de zondag was een rustdag, dan keepte hij niet, maar zong hij zong Kas Woudsma in de Vrije Evangelische Kerk. Wim had er, want de tijd schrijdt voort, geen moeite mee om op zondag te voetballen. Kas kwam alleen kijken als Go Ahead eens op zaterdag speelde.

De zoon erfde ook het principiële karakter van de vader, want ze gingen beiden bij de clubs die ze dienden de discussie niet uit de weg. In het uiten van hun mening waren Kas en Wim net zo fanatiek als in het bedrijven van hun sport. Daar maakten ze in het voetbal niet altijd vrienden mee en ze aanvaardden de consequenties. Kas groeide op bij DES, maar vertrok na een conflict van stijfkoppigheid naar Hulzense Boys, waar zijn zoon Kas ging voetballen.

Na zijn loopbaan als betaald voetballer, die hem ook nog voor NEC deed uitkomen er mankeerde als gezegd weinig aan een transfer naar Feijenoord, werd Wim trainer. Om te beginnen bij De Zweef en het langst de club die ondanks veel discussies zoals gezegd altijd de zijne bleef: Hulzense Boys. Hij trainde het eerste team, het tweede en de A1, Hij had er plezier in kennis over te dragen, voetballers beter te maken, dat deed hij gepassioneerd. In besprekingen en vergaderingen ging het soms hard tegen hard, ook met vuur en vlam.

Wim Woudsma wordt dinsdag in familiekring begraven in Nijverdal, na een afscheidsdienst. Er is maandag gelegenheid tot condoleren en afscheid nemen, van 19.00 uur tot 20.00 uur in het Uitvaartcentrum aan de Duivecatelaan in Nijverdal, op loopafstand van de sportvelden van zowel DES als De Zweef.

Scipio

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief