Woensdag 17 juli 2019
Twentesport

Angst

Geplaatst op 30 oktober 2018 door   ·   3 Reacties

FC Twente speelt vanavond voor de beker, maar nog regelmatig gaat de thuiswedstrijd van afgelopen vrijdagavond tegen Almere door mijn hoofd. Het werd 1-0, maar wat speelde de FC matig. Zeer, zeer matig. Als ik als een ware schoolmeester rapportcijfers had moeten uitdelen, waren slechts doelman Joël Drommel en de beide centrale verdedigers Peet Bijen en Cristian Gonzalez met een ruime voldoende naar huis gegaan. De anderen had ik beoordeeld met een 3, 4 of 5.

En verder: Jelle van der Heyden (foto) viel in, hetgeen hier en daar leidde tot een fluitconcertje. Waarschijnlijk zijn die fluiters geen echte supporters. Want zij die een club met hart en ziel volgen, fluiten zo’n  (eigen)  jongen niet uit. Jelle was in de B- en A-jeugd een goede, dominante speler. Ik heb hem vaak zien voetballen. Ikzelf en de meeste volgers van de jeugdwedstrijden met mij voorspelden toen een goede toekomst voor hem. ‘Die komt er wel’, zeggen de mensen dan.

Jelle komt er inderdaad wel, dat denk ik nog steeds. Trainer Pusic zal hem toch niet zomaar laten invallen. Hij zal op de training goed presteren. Daar dwingt de 23-jarige middenvelder dan zijn plek in de selectie van het elftal af. Echter, als hij vervolgens moet spelen, hapert er iets. Wat zou dat zijn? Ik denk dat het vooral angst is, faalangst. En trouwens niet alleen Jelle, bijna het hele elftal heeft er last van. De 25000 kijkers in de Veste, waaronder veel ongeduldigen, werken verlammend op Jelle en zijn maten. Een enkeling trekt zich er niets van aan, maar dat de meeste spelers vooral thuis zo matig voetballen, komt door een soort angst.
Wat ook opviel, was het te grote speelveld. Mijns inziens moet de FC compacter spelen. De middenvelders verzuipen of ze verstoppen zich (Hölscher en Espinoza) of moeten veel te grote afstanden afleggen.

Maar goed, de competitie in de KK-divisie is pas tien wedstrijden onderweg.  Misschien laten mannen als Aitor Cantalapiedra, Javier Espinoza, Rafael Ramos en in mindere mate Matthew Smith, Ricardinho en Rafik Zekhnini nog zien waarom Ted van Leeuwen hen naar Enschede/Hengelo haalde. Anders is een aantal van hen over een tijdje de basisplaats kwijt, want Wout Brama, Oussama Assaidi en Haris Vuckíc komen er binnen afzienbare tijd aan. Zij kunnen dan na de winterstop de ploeg naar de zo fel begeerde rentree in de eredivisie leiden, want de ploeg staat er nog steeds goed voor.

En verder heeft de FC ook nog steeds ene Jeroen van der Lely onder contract staan. Om precies te zijn, tot 1 juli 2020. Hij heeft als rechts- of linksback al meer dan 70 wedstrijden in de hoofdmacht achter zijn naam staan. Maar van de jonge Nijverdaller (22 jaar) wordt al een tijdje niks meer vernomen. Na de wedstrijd informeren bij de trainer kan niet, want de persconferentie is afgeschaft. Een paar weken geleden zagen we Van der Lely via een tv-camera op de tribune zitten, maar navraag bij de elftalleider leverde destijds slechts de opmerking op dat hij niet geblesseerd was. Vorig jaar nog speelde hij in de eredivisie en deed dat zeker in de laatste serie wedstrijden zeer verdienstelijk. Weliswaar kon hij beter, maakte hij nog fouten, maar verdedigen kan hij en sowieso is hij beter dan Ramos die van de schoolmeester afgelopen vrijdagavond weer een 3 kreeg voor zijn abominabele spel.

Opsporing verzocht. Deze week zal ik op zoek gaan naar Jeroen van der Lely. Ik neem overigens niet aan dat de clubleiding het zal toestaan dat zo’n talentvolle en dus kostbare speler uit eigen kweek ergens zit te verpieteren. Maar wat is er dan wel aan de hand? Ik zoek het uit. Wordt vervolgd.

 

Delen is sportief

Reacties (3)

 1. Goed Stukker says:

  Goed geschreven!

  Waarom Maria en Lely buiten de boot vallen is een groot vraagteken. We hadden toch een trainer die uitstekend kon motiveren?

  Je ziet er niets van terug, helaas.

 2. Chocolade sjakie says:

  De schrijver van dit stuk is ook een amateur.Alsof goed presteren in de jeugd genoeg moet zijn om basis te spelen in de profs.Om je kapot te schamen.Daarnaast was het fluitconcert meer gericht naar Pusic.Neem VD Heyden dan ook in bescherming en stel hem ff niet op, op zijn roze schoentjes als die Veste vrees heeft.De meeste supporters moeten nog ff wennen aan het feit dat we kampioen moeten worden of promoveren via de play offs.De lat mag wel omhoog.

 3. Geurt says:

  Twente heeft meer behoefte aan spelers die op de training geen kloten teveel uitvoeren maar op zondag ( vrijdag ) de plaggen eraf rotten in plaats van dit soort teergevoelige ideale schoonzonen.

  Wat een ge’slapjanus tegenwoordig onder geitenwollensokkende straathoekwerker Poesie. BAH en boeh.
Archief