Woensdag 24 april 2024

FC Twente bekert verder na strafschoppen tegen Go Ahead Eagles

Geplaatst op 29 oktober 2014 door   ·   2 Reacties

sonny stevens ron jonkerDEVENTER – FC Twente heeft zich na een lange bekeravond in Deventer geschaard bij de laatste zestien ploegen in het KNVB-bekertoernooi. Ondanks dat het een groot deel van de tweede helft met een man meer speelde, stond het na 120 minuten nog steeds 0-0. In de strafschoppenserie stopte FC Twente-doelman Sonny Stevens de strafschop van Job van der Linden, wat uiteindelijk genoeg bleek voor de overwinning.

FC Twente begon met vier andere spelers in de basisopstelling ten opzichte van de wedstrijd van afgelopen zondag bij Excelsior Rotterdam. Achterin speelden Dico Koppers en Darryl Lachman in plaats van Robbert Schilder en Tim Breukers, voorin speelde Youness Mokhtar ten koste van de Japanner Ryo Miyaichi. Sonny Stevens verving, evenals in de vorige bekerwedstrijd bij Achilles’29, doelman Nick Marsman.

De ploeg uit Enschede nam vanaf het begin het initiatief in Deventer en had veelvuldig balbezit op de helft van Go Ahead Eagles. Echter resulteerde dit pas na tien minuten in de eerste mogelijkheid. Een corner belandde voor de voeten van middenvelder Kyle Ebecilio, die zichtbaar schrok van de mogelijkheid en de bal te slap inschoot, waardoor de bal makkelijk van de lijn kon worden gehaald. Twee minuten later vond linksachter Koppers, na een één-twee met Mokthar, FC Twente-topscorer Luc Castaignos op de rand van het zestienmetergebied, die vervolgens zijn geplaatste schot gekeerd zag worden door zijn collega-jeugdinternational Mickey van der Hart.

Risicoloos
Na twintig minuten werd het overwicht van de Enschedeërs minder en produceerde de thuisploeg eindelijk de eerste doelpoging via een rollertje van Fernando Lewis. Beide ploegen speelden vervolgens de bal vooral risicoloos rond achterin en wisten weinig meer te creëren in de eerste helft. Alleen vijf minuten voor rust was er nog een enorme mogelijkheid voor Twente. Mokhtar kreeg de bal aan de linkerkant van het veld en vond met zijn voorzet bijna Castaignos, die al glijdend een teenlengte tekort kwam om de bal bij de tweede paal in te tikken.

Rood
Het eerste gedeelte na rust gebeurde er qua kansen niet veel in Deventer, al zagen Mokhtar en Hakim Ziyech hun schoten overzeilen, maar daarna werd het een echt bekerduel in de Adelaarshorst. Na tien minuten spelen in de tweede helft was het Eagles-verdediger Xandro Schenk die, al met een gele kaart op zak, een tackle van achter inzette en de bal leek te spelen. De Mexicaan Jesus Corona, geselecteerd voor het nationale elftal van Mexico voor de oefeninterland tegen Nederland, ging echter ook naar de grond en scheidsrechter Liesveld zag daar een overtreding en de tweede gele kaart voor Schenk. De thuisploeg kon dus met tien man verder en dat vrijwel direct gevolgen.

Paal
Het was Corona die met een schotje de Deventer keeper Van der Hart nog op zijn weg vond, maar even daarna schoot Twente binnen drie minuten twee keer de paal. Eerst zag Ziyech een prachtige volley op het aluminium uiteen spatten en kort daarna was het Castaignos die de paal raakte nadat hij voor de neus van Van der Hart opdook. Enkele minuten later claimde de thuisploeg een penalty, toen een ingestuurde vrije bal uiteindelijk Türüç bereikte en hij zijn schot tegen de hand van een Twente-verdediger dacht zien gaan. Liesveld dacht er echter anders over en weigerde de strafschop toe te kennen. Twente kreeg daarna nog drie grote kansen, toen Ziyech rakelings langs de kruising schoot, verdediger Rasmus Bengtsson van dichtbij de bal hoog overgleed en Mokotjo van dichtbij uit de draai niet raak kon schieten, maar een verlenging kon niet meer worden voorkomen.

Overwicht
De gehele verlenging had FC Twente een zwaar overwicht, maar wisten Mokthar, Engelaar (2x) en Mokotjo met hun schoten geen doel te treffen. De tien man van Eagles hielden uiteindelijk goed stand, waarna een strafschoppenserie nodig was om tot een winnaar te komen. Daarin was FC Twente uiteindelijk de sterkste, doordat doelman Stevens gelijk de eerste inzet van Van der Linden al wist te keren en even later Engelaar de winnende strafschop wist binnen te schieten.

Go Ahead Eagles – FC Twente 0-0 (0-0), FC Twente wint na strafschoppen (4-5)
Scheidsrechter: R. Liesveld
Rode kaart: 55. Schenk (GA Eagles)
Gele kaarten: Overgoor (GA Eagles), Corona, Mokotjo, Lachman (FC Twente)
Opstelling Go Ahead Eagles: Van der Hart; Nieuwpoort, Vriends(78. Amevor), Van der Linden, Schenk; Overgoor, Duits, Rijsdijk(60. Wijnaldum); Türüç(83. Schalk), Ten Den, Lewis
Opstelling FC Twente: Stevens; Martina, Lachman, Bengtsson, Koppers(96. Schilder); Mokotjo, Ebecilio(70. Engelaar), Ziyech; Corona(60. Kusk), Castaignos, Mokhtar