Dinsdag 21 januari 2020
Twentesport

FC Twente en de vrouwen

Geplaatst op 8 oktober 2019 door   ·   Geen reacties

De Oranje Leeuwinnen spelen vanavond tegen het Russische elftal. Tussen het geweld van de mannen-eredivisie en de interlands van de Leeuwen door pakken de vrouwen even wat aandacht mee. De regio is goed vertegenwoordigd met Anouk Dekker, Jill Roord (foto) en Ellen Jansen alsmede de al weer een hele tijd voor FC Twente spelende Renate Jansen die met Oranje Europees kampioen werd en vice-wereldkampioen. Nog een aantal meiden van FC Twente behoort tot de selectie en daarnaast  bestaat de gevestigde orde uit meer speelsters een FC Twente-verleden. U kent ze wel, Sari voorop en Sherida, Shanice etc.

De club uit Enschede/Hengelo die zich vijftien jaar geleden olv Joop Munsterman hard maakte voor vrouwenvoetbal op niveau, heeft nog steeds een cruciale inbreng in de top van het vrouwenvoetbal en toch denk ik dat FC Twente de hegemonie kwijt is. Bij Ajax en PSV zijn de randvoorwaarden beter en je zag ook dat een paar speelsters (oa Ellen Jansen en Kika van Es) bij Twente vertrokken ten faveure van een andere Nederlandse club. Nog maar een jaar of zes à tien geleden wilden al die topvoetbalsters bij FC Twente spelen. Daar moest je zijn als je wat wilde bereiken. Zie Sari van Veenendaal, Sherida Spitse, Marlous Pieëte, Shanice van de Sanden, Lineth Beerensteijn en anderen. Twente was de enige club waar ze de zaak voor elkaar hadden, compleet met een jeugdopleiding erbij. Ze hadden een huisje, een auto etc. Bij de FC deed je continu mee op het landskampioenschap, om de beker en ging je Europa in. In 2011 raakte de club een korte periode de hemel aan toen alle hoofdprijzen in de bekerkast van de Grolsch Veste stonden (landstitel, beker en supercup van de mannen en de landstitel bij de vrouwen).

Na de crisis bij de club is de jeugdopleiding opgedoekt en werden de randvoorwaarden kariger. Niettemin werden de vrouwen afgelopen seizoen weer landskampioen. Dat was knap, maar de suprematie in vrouwenvoetballand Nederland heeft de club niet meer. Ik zou daarom tegen het bestuur van de FC en haar adviseurs willen zeggen: doe er een paar ton bij, maak de vrouwentak professioneler en FC Twente is voortaan weer de absolute nummer 1 in het land. Dat is toch voor de sport, de meiden zelf, de club en de regio een prachtige uitdaging? Wat een enorme uitstraling heeft dat. Dat ‘we’ in Twente de besten zijn in deze tak van de voetbalsport, net als we dat een tijdlang waren in de paardensport.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief