Vrijdag 6 december 2019
Twentesport

FC Twente op voorhand favoriet in derby tegen Heracles

Geplaatst op 20 september 2019 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE/ALMELO – Gezien de stand op de ranglijst en het thuisvoordeel is FC Twente in de derby, die vanavond na jaar te zijn weggeweest, weer wordt gespeeld, de favoriet. Bovendien wonnen de Enschedeërs van de zestien keer dat beide teams tegen elkaar uitkwamen twaalf keer, de Almeloërs twee keer en werden de punten ook twee keer gedeeld. Los van dit alles: in een hete derby komt het meestal op andere dingen aan dan op kille statistiek.

FC Twente blijft verrassen. Eerst met de degradatie uit de eredivisie, toen met de snelle terugkeer (dat lukt weinig ploegen) en nu met de derde plek en de ongeslagen status. Heracles speelt nog wisselvallig, maar lijkt zich na een slechte competitiestart te herpakken, is op weg naar het linker rijtje, met steeds beter voetbal, zij het nog wisselvallig.
In de periode van 2014 tot en met 2017 won Twente alle vijf de onderlinge ontmoetingen in Enschede. De grootste thuiszege van FC Twente was de 5-0 van 19 januari 2011, met vier goals van cultspits Marc Janko. De jongste zege van Heracles op FC Twente dateert van 10 februari 2012 toen de Almeloërs in een zeker voor hen gedenkwaardige wedstrijd met 2-3 triomfeerden. Everton Ramos da Silva van Heracles en Luuk de Jong van FC Twente scoorden elk twee keer en Darl Douglas maakt namens Heracles één doelpunt.

Garcia
De huidig trainer Gonzalo Garcia wet hoe ‘speciaal’ de wedstrijd is. ‘De spelers moeten er professioneel mee omgaan, blijven doen, wat ze altijd doen. Ik merk dat ze een goede focus hebben en ze zijn relaxed.’ Hij noemt Heracles een ploeg met ‘een goede organisatie, veel snelheid en daarmee goed in de omschakeling en heel solide, maar dat zijn ze eigenlijk al jaren’. Hij speelde ooit voor Heracles en weet wat het maken van een goal voor Heracles in Enschede betekent, want dat deed hij zelf.

Wormuth
Volgens zijn collega Frank Wormuth zijn beide teams aan elkaar gewaagd en kan daarom de vorm van de dag doorslaggevend zijn. ‘Iedereen weet hoe belangrijk de derby is. Voor de omgeving is dit heel belangrijk, er is natuurlijk een historie tussen deze twee plaatsen en clubs. De spelers weten dat, maar willen zoals altijd vooral de wedstrijd winnen. Iedereen heeft wel ervaring met een derby, bij mij was dat bijvoorbeeld Union Berlin tegen Hertha BSC en de derby van Freiburg.

foto: Cees Elzenga (FC Twente-Heracles in september 2017)

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief