FC Twente pijnlijk onderuit in eerste thuiswedstrijd

Geplaatst op 15 augustus 2015 door   ·   Geen reacties

OlaitanENSCHEDE – FC Twente heeft zich in de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen geblameerd tegen ADO Den Haag. Na een 0-2 ruststand ging de ploeg van Alfred Schreuder uiteindelijk met 1-4 ten onder, waarna de supporters wederom om het vertrek zongen van de trainer.

FC Twente begon haar eerste competitieduel in de Grolsch Veste net als vorige week in Groningen in een 4-5-1-opstelling, met nieuweling Michael Oilatan (foto) in de punt van de aanval. Backs Robbert Schilder en Hidde ter Avest konden daardoor geregeld opstomen en ook de middenvelders doken geregeld op naast Oilatan. In de beginfase van de wedstrijd leek het systeem zijn vruchten af te werpen: Al na enkele seconden verscheen Ter Avest in het zestienmetergebied, maar zijn harde, lage voorzet vond geen medespeler. Ook het Enschedese publiek liet, vooral de eerste minuten, merken er weer zin in te hebben. Toch kwamen de bezoekers uit de Hofstad uit het niets op voorsprong. Na ruim tien minuten voetballen verloor aanvoerder Hakim Ziyech een duel op de rand van het eigen zestienmetergebied en kon zijn collega-aanvoerder Roland Alberg ploeggenoot Eduard Duplan wegsturen. Zijn voorzet vond Mike Havenaar, debutant aan Haagse zijde, die voor Twente-aankoop Giorgos Katsikas kwam en de 1-0 tegen de touwen schoot.

De thuisploeg bleef het spel dicteren, maar na 25 minuten voetballen kwam ADO zelfs op 0-2. Nadat eerst Napoli-huurling Bruno Uvini in de fout ging, maar Alberg de bal uiteindelijk van dichtbij over het doel werkte, was het nog geen minuut later doelman Nick Marsman die de mist in ging. Een hoge voorzet leek een makkelijke prooi voor voor de goalie te worden, maar hij liet de bal los, waarna aanvaller Ruben Schaken makkelijk kon binnen tikken. Marsman werd daarbij echter wel gehinderd in het vijfmetergebied door ADO-aanvaller Havenaar. De 0-2 kwam hard aan bij FC Twente en de Hagenezen namen het initiatief over. Trainer Alfred Schreuder voelde zich zelfs genoodzaakt Jelle van der Heyden, die geen verkeerde wedstrijd speelde, vroegtijdig naar de kant te halen en Jesús Corona in te brengen. Bij rust stond het echter nog steeds 0-2.

In de rust wisselde Schreuder andermaal. Jeugdspeler Alessio Da Cruz verving de matig spelende Uvini. Al vroeg in de tweede helft kreeg invaller Corona twee grote kansen, maar zijn schoten belandden naast het doel en in de handen van ADO-sluitpost Martin Hansen. Twente ging op zoek naar de aansluitingstreffer, maar overtuigde daarin nauwelijks. Het had dan ook een standaardsituatie nodig om terug te komen in de wedstrijd. Na een uur spelen draaide Ziyech een vrije bal van ruim twintig meter fraai in de kruising: 1-2. Toch gooide ADO het duel drie minuten later alsnog bijna op slot. Schaken volleerde een afvallende bal vanaf de rand van het zestienmetergebied tegen de lat en niet veel later raakte Timothy Derijck met een hakbal de paal.

Het bleek een voorbode, want twintig minuten voor tijd viel toch de derde Haagse goal. Verdediger Vito Wormgoor kon de bal uit een corner vrij inkoppen en zo FC Twente definitief de genadeklap geven. De gifbeker moest zaterdagavond in Enschede blijkbaar helemaal leeg, want tien minuten voor tijd kopte Eduard Duplan ook nog de 1-4 binnen, waardoor het ‘Schreuder, rot op!’ weer uit de kast werd gehaald door het thuispubliek en FC Twente slechts één punt heeft na twee competitiewedstrijden.

FC Twente – ADO Den Haag 1-4 (0-2)
Scoreverloop: 12. Havenaar 0-1, 26. Schaken 0-2, 59. Ziyech 1-2, 72. Wormgoor 1-3, 80. Duplan 1-4
Toeschouwers: 24.900
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük
Gele kaarten: Malone (ADO Den Haag), Da Cruz (FC Twente)
Opstelling FC Twente: Marsman; Ter Avest (66. Van der Lely), Uvini (46. Da Cruz), Katsikas, Schilder; Gutiérrez, Mokotjo, Van der Heyden (38. Corona), Ziyech, Tapia; Oilatan
Opstelling ADO Den Haag: Hansen; Malone, Wormgoor, Zuiverloon (45.Derijck), Meijers; Bakker, Alberg (46. Jansen), Kristensen; Schaken, Havenaar (87. Korte), Duplan