Donderdag 25 april 2024

FC Twente verliest na anderhalf jaar weer eens thuiswedstrijd

Geplaatst op 30 november 2014 door   ·   Geen reacties

2014-11-30 MarsmanENSCHEDE – FC Twente heeft zondagmiddag niet kunnen profiteren van het gelijkspel van Ajax bij ADO Den Haag eerder op de dag. In de eigen Grolsch Veste werd er met 2-1 verloren van FC Groningen. De ploeg van trainer Alfred Schreuder speelde één van de slechtste wedstrijden van het seizoen en verloor daardoor voor het eerst sinds 30 maart 2013 weer eens een competitieduel in eigen huis.

FC Twente begon nog wel voortvarend aan het duel met de gasten uit het hoge noorden. Al na 56 seconden moest Groningen-keeper Sergio Padt ingrijpen op een inzet van Hakim Ziyech, die vanaf rechts het zestienmetergebied binnen was gedribbeld en met zijn sterke linker kon uithalen. Nadat Jarchinio Antonia even later aan de andere kant ruim naast volleerde en Groningen-verdediger Johan Kappelhof een voorzet van Robbert Schilder nog maar net voor de voeten van de aanstormende Luc Castaignos weg kon plukken, ontstond de eerste grote kans van de wedstrijd. Voor de bezoekers welteverstaan. Na een kwartier spelen leed Kamohelo Mokotjo balverlies na een afgeslagen corner en kon Groningen razendsnel counteren. Tjaronn Chery legde de bal breed op de meegelopen Antonia, die oog in oog met Nick Marsman de FC Twente-keeper op zijn weg vond.

Het zou een voorbode zijn voor het verdere verloop van de eerste helft. Groningen liet de thuisploeg aan de bal, loerde op de counter en dat leverde na een kleine twintig minuten resultaat op. Chery vond aan de rechterkant wederom de rappe Antonia, die een puike voorzet afleverde op een van de twee Groningen-spitsen, Michael de Leeuw. Hij liet zien waarom hij als één van de beste koppers van de Eredivisie wordt beschouwd en maakte al vallend 0-1. Bijna tien minuten later werd het leed nog groter voor de Tukkers. FC Twente-doelman Nick Marsman kon een op het oog onschuldige vrije bal van Chery niet klemmen en liet de bal via zijn handen langzaam over de doellijn stuiteren, waardoor de Groningen-middenvelder en voormalig jeugdspeler van FC Twente de 0-2 op zijn naam kreeg.

In de rust bracht Schreuder de Noorse spits Torgeir Børven, die de onzichtbare Mokhtar verving en naast Luc Castaignos in de spits ging spelen. Ziyech dook daardoor vaak op aan de zijkant. De tweede helft kwam echter moeizaam op gang en de bezoekers uit Groningen zakten ver in. De Tukkers waren lange tijd niet bij machte om echte kansen te creëren, al schoot Kyle Ebecilio tien minuten na rust nog wel voorlangs en werd een achterwaartse kopbal van Børven net overgetikt door Padt. Groningen deelde af en toe een speldenprikje uit door middel van een enkele counter en bleef in de tweede helft vrij simpel overeind.

Een kwartier voor tijd leek de thuisploeg nog een slotoffensief te beginnen, toen Castaignos in het zijnet schoot en Robbert Schilder een vlammend schot met rechts gekeerd zag worden, maar lange tijd leek FC Twente niet in de buurt te komen van de aansluitingstreffer. Twee minuten voor tijd kwam een lange bal echter via de mee opgekomen Andreas Bjelland bij Castaignos terecht, die niet aarzelde en de bal hard in de linkerhoek schoot: 1-2. Vervolgens claimde Twente nog twee keer een penalty na een schwalbe van invaller Renato Tapia en een vermeende handsbal van een Groningen-verdediger, maar kansen op de gelijkmaker kreeg de thuisclub vervolgens niet meer. Door de nederlaag, de eerste na 27 thuiswedstrijden ongeslagen te zijn geweest, zakken de Enschedeërs naar een vierde plek.

FC Twente – FC Groningen 1-2 (0-2)