Donderdag 25 april 2024

Fout Zomer bezorgt oude ploeg overwinning in derby

Geplaatst op 23 januari 2015 door   ·   Geen reacties

Bilal heeft gescoord CF4A0610ENSCHEDE – De derby tussen FC Twente en Heracles Almelo is vrijdagavond een prooi geworden voor de Enschedeërs. Lange tijd ging het gelijk op in de Grolsch Veste, maar na een uur spelen leidde een foute terugspeelbal van voormalig Twente-verdediger Ramon Zomer uiteindelijk de overwinning in voor de thuisploeg. Jongeling Bilal Ould-Chikh zorgde vlak voor tijd op prachtige wijze nog voor het slotakkoord.

Waar FC Twente met dezelfde 5-3-2-formatie begon waarmee zondag in de Kuip van Feyenoord werd verloren, miste Heracles met Wout Weghorst en Jeroen Veldmate twee belangrijke basisspelers. Zij werden vervangen door Denni Avdic en Ramon Zomer. Daarnaast speelde de van een blessure herstelde Bart Schenkeveld in plaats van Milano Koenders. De wedstrijd kwam langzaam op gang in Enschede, waar beide ploegen afwachtend voetbalden. Pas na twintig minuten spelen kwam er wat leven in de brouwerij, toen Heracles met twee counters dicht bij een doelpunt was. Iliass Bel Hassani zag zijn zwakke schot echter in de handen van Twente-doelman Sonny Stevens belanden en de voorzet van Avdic was een minuut later te scherp voor Oussama Tannane.

Toch zou de thuisploeg de beste kansen krijgen in de eerste helft. Na een half uur komt Orlando Engelaar oog in oog met Heracles-sluitpost Dennis Telgenkamp te staan na een combinatie met Luc Castaignos, maar zijn rollertje was makkelijk te pakken voor de goalie. De grootste kans ontstond vervolgens vlak voor rust, toen Hakim Ziyech een voorzet van Robbert Schilder terug legde op de rand van het vijfmetergebied en Jesús Corona de bal voor het intikken had. Zijn schot raakte echter de onderkant van de lat en de kopbal die volgde van de Mexicaan kon worden gekeerd door Telgenkamp, waardoor 0-0 de ruststand zou worden.

In de pauze wordt bij Twente de matig spelende Engelaar naar de kant gehaald en vervangen door Renato Tapia. De jonge Peruaan leidt enkele minuten na rust gelijk een kans in voor de Almeloërs, als hij balverlies lijdt en Tannane de bal hard in de handen van Stevens ziet schieten. Nog geen minuut later is het Twente-aanvoerder Andreas Bjelland die hard in het zijnet schiet na een combinatie met Castaignos en een deel van het publiek, tevergeefs, denkt aan een doelpunt. Na een uur spelen heeft het thuispubliek echter wel een legitieme reden tot te juichen, als nota bene Ex-Twentenaar Ramon Zomer de bal te kort terug speelt op doelman Telgenkamp en Corona de bal slim in het Heracles-doel kan tikken: 1-0.

Tien minuten na de openingstreffer leek Heracles alweer op gelijke hoogte te komen na een corner, maar het doelpunt werd terecht afgekeurd: Mike te Wierik scoorde met de hand. Heracles ging in het vervolg nog wel op zoek naar de gelijkmaker, maar was niet meer in staat gevaarlijk te worden. Bij FC Twente leek iedereen het ook wel best te vinden, ware het niet dat invaller Bilal Ould-Chikh daar anders over dacht. Eerst raakte hij met een afstandsschot de lat, waarna hij vlak voor tijd de prachtige en bevrijdende 2-0 binnenschoot, waardoor Twente er uiteindelijk met de overwinning vandoor ging.

FC Twente – Heracles Almelo 2-0 (0-0)
Scoreverloop: 62. Corona 1-0, 88. Ould-Chikh 2-0
Toeschouwers: 28.800
Scheidsrechter: Tom van Sichem
Gele kaarten:
Opstelling FC Twente: Stevens; Martina, Bengtsson (62. Ould-Chikh), Lachman, Bjelland, Schilder; Mokotjo, Engelaar (46. Tapia), Ziyech; Castaignos, Corona (76. Børven)
Opstelling Heracles Almelo: Telgenkamp; Te Wierik, Schenkeveld, Zomer (73. Sibum), Aktaou; Bruns (78. Cziommer), Bel Hassani, Fledderus; Linssen, Avdic (79. Navratil), Tannane