Maandag 11 november 2019
Twentesport

Het Wonder van Enschede

Geplaatst op 7 mei 2019 door   ·   Geen reacties

De competitie zit erop voor FC Twente. De mannen kunnen op vakantie. Ik zag de eerste beelden al voorbijkomen op instagram. Het uitzicht op het subtropische eiland was adembenemend en in de verte lonkt voor die vakantieganger dan ook nog de eredivisie, daar waar je als modale profvoetballer graag wilt spelen. Ik neem aan dat de betreffende FC-voetballer af en toe nog eens terugdenkt aan het afgelopen seizoen, waarna hij meteen vol in zijn arm knijpt. Is het echt waar? Het is waar. De FC is terug in de eredivisie. En dat het zo is, is een wonder. Het Wonder van Enschede.

Kent u het Wonder van Bern? Dat was in 1954 toen Duitsland in de Zwitserse hoofdstad wereldkampioen voetbal werd door Hongarije te verslaan, de gedoodverfde wereldkampioen. In juni van het jaar 2008 beleefden we weer een Wonder van Bern toen Oranje daar tijdens het WK achtereenvolgens Italië en Frankrijk met groots voetbal klopte. U weet de uitslagen nog, 3-0 en 4-1.

Zo zal de titel van de FC van 2019 in de KK-divisie de geschiedenis ingaan als het Wonder van Enschede, bestaande uit drie componenten.
1. De eindstand van de competitie waarin het elftal nog geen behoorlijke pot voetbal op de mat wist te leggen. Nog tijden zullen ze zich in Almere, Oss, Kerkrade, Volendam, Leeuwarden, Alkmaar en andere oorden afvragen hoe het mogelijk heeft kunnen zijn dat dit beperkte groepje voetballers er met de titel vandoor is gegaan.

2. In dezelfde plaatsen verbaasden ze zich bij het bezoek van de tegenstander uit Twente over de trouwe schare van honderden fans die de ploeg vergezelden en naar de broodnodige titel wensten te schreeuwen. De voetballers van die eerste divisionisten deden hetzelfde bij hun optredens in de Veste waar meestal het ongelooflijke aantal van ruim 25000 fans naar hun geschutter zat te kijken. Hoe dat toch mogelijk kon zijn. Zoveel fans bij een wedstrijd in de KK-divisie. FC Eindhoven-FC Twente 2500 toeschouwers; FC Twente-FC Eindhoven 25000 toeschouwers. Scheelt een nulletje.

De derde component van het Wonder van Enschede was het gedelibereer achter de schermen wat uiteindelijk een jawoord van de gemeenteraad opleverde plus een forse bijdrage van gulle directeuren van Twentse bedrijven, zodat de FC met een betere financieel positie haar rentree in de eredivisie gaat vieren. Hopelijk is het ook de basis voor een veel beter elftal, want dat zal moeten.

Het driedelige Wonder van Enschede in 2019. Dat is nu geschiedenis. Al die duizenden betrokkenen zullen dat fenomeen niet gauw vergeten. Net als die Wonderen van Bern.

 

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief