Maandag 11 november 2019
Twentesport

Jack de Gier

Geplaatst op 18 augustus 2019 door   ·   Geen reacties

Jack de Gier behoorde in de nadagen van zijn voetbalcarrière tot de harde kern van de selectie van FC Twente. Hard in de kleedkamer en hard in het kroegleven, van Enschede en de regio. Hij vormde een clan met Patrick Pothuizen, Tommy van der Leegte en Björn van der Doelen: de regionaal vermaarde Bende van Vier. Ze waren als voetballers op hun retour, maar voor de rest stonden ze in veel opzichten nog hun mannetje.

Het was het begin van de eeuw, in de tijd dat bij FC Twente met prachtige voetballers als Kurt van der Paar, Chris de Witte, Simon Cziommer en Jeroen Heubach rijpende talenten had die boegbeelden werden en het spel maakten.

Jack de Gier is nog steeds een flamboyante man. Als voetballer, een razende Roeland in de spits, kwam hij uit voor onder meer SC Cambuur in Leeuwarden en Go Ahead Eagles in Deventer, maar zijn gloriedagen lagen in de periode dat hij bij NEC voetbalde. Dáár voelde hij zich het meest thuis en speelde hij zijn beste wedstrijden. Hij was het Kanon dat het De Goffert liet knallen; geregeld met explosies van extase. Toch verliet hij Nijmegen om zijn trainer en soulmate Jimmy Calderwood, de beste trainer die hij heeft gehad, te volgen naar Dunfermline in Schotland, het vaderland van Calderwood. Twee voetbalgekke levensgenieters.

Sedert enkele jaren is De Gier trainer. Die tweede carrière begon bij de amateurs van SVZW in Wierden, als assistent-trainer, om daarna in diezelfde functie de club van zijn hart te dienen, NEC dus. Hij had daar als oefenmeester de beloften onder zijn hoede en dat deed hij goed, zó goed dat hij hoofdcoach werd bij Almere City. Doordat dit ook een succes was (bijna promotie naar de eredivisie) ging vorig jaar zijn droom in vervulling: hoofdtrainer van NEC. Een deceptie volgde. De Gier werd er voortijdig ontslagen wegens dermate slechte resultaten dat de lonkende terugkeer naar de eredivisie in rook opging.

De Gier is nu trainer van Go Ahead Eagles in Deventer, ook een club waar hij in het verleden voor voetbalde, maar om nou te zeggen dat het goed gaat daar in de Adelaarshorst zou overdreven zijn. Go Ahead Eagles verloor dit weekend in Leeuwarden kansloos van Cambuur, dat trouwens ook een club is waarvan globetrotter De Gier ooit speler was. ‘We moeten niet in paniek raken. Ik geloof in deze ploeg, maar dat het beter moet is ook helder’, zei hij na afloop.

Misschien moet De Gier serieus overwegen Patrick Pothuizen, Tommy van der Leegte en Björn van der Doelen in de technische staf van de Eagles te betrekken.

Scipio

FOTO: NEC.nl

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief