Woensdag 17 juli 2019
Twentesport

Man of the Match

Geplaatst op 1 april 2019 door   ·   Geen reacties

Vreemd fenomeen altijd. De Man of the Match. Het moet een speler van de thuisclub zijn. Dus gisteravond is sowieso geen speler van FC Twente uitgeroepen tot ‘man van de wedstrijd’. De FC speelde namelijk een uitwedstrijd (tegen RKC) en verloor ook nog eens dik (4-1).

Maar wie was het eigenlijk bij FC Twente – FC Den Bosch (1-0)? Ook dat was een schraal partijtje zonder hoogtepunten. Niemand van het groepje waarmee ik kort na afloop de wedstrijd off the record besprak, had  een argument gezien om Aitor Cantalapiedra aan te wijzen voor deze eervolle titel-voor-één-avond. Toch was hij het volgens de speaker. ‘Eigenlijk verdiende niemand dat predicaat’, zei een van ons, want wie van de thuisclub viel echt op. Maar niemand benoemen, kon ook niet, want de FC won en is bijna kampioen. Dan moet er zeker wel een speler zijn die menigeen positief is opgevallen.

Iemand opperde om de fans van FC Twente voor één keer de eretitel te geven. Dat leek mij niet terecht, want het moet (vanzelfsprekend) een speler zijn. Hoewel de fans van de thuisclub als vanouds te keer gingen. Je zult maar een eerstejaarsspeler zijn van de tegenstander. Die heeft zoiets nog nooit meegemaakt, zo’n muur van fanatieke fans en hun gezangen en ander lawaai. Bijna 30.000 man. Dan slaat je de moed in de schoenen, denk ik. Den Bosch ging er in ieder geval niet beter van voetballen, want de Brabanders wonnen weliswaar vrij veel duels, maar creëerden heel weinig. Slechts twee keer waren ze dicht bij een treffer. De tweede poging werd door een keurige tackle van Aitor onschadelijk gemaakt, maar om hem vanwege dat wapenfeit meteen tot Man of the Match te benoemen, leek me erg overdreven.

Bijna 30.000 man bij een thuiswedstrijd in de KK-divisie. Dat is uniek. Ik hoorde na afloop van een FC- employee dat zich al een tijdje vanuit de hele wereld voetbalvolgers en -fanaten die gek zijn op bizarre verschijnselen in deze sport, uit nieuwsgierigheid bij de FC melden om het een keer mee te maken of om meer te weten te komen over deze bijzondere club. “Vanuit de hele wereld!”, benadrukte hij. Schijnbaar komt dat haast nergens voor, zo’n hondstrouwe aanhang op een lager niveau.

Terug naar vrijdagavond. Aitor is een waardevolle speler voor de FC, maar vrijdagavond was hij niet best, net als de meeste medespelers. De centrale verdedigers dan, zei iemand, Bijen of Gonzalez? Nee, ze speelden best aardig, maar verloren 9 van de 10 kopduels van Vincent Vermeij.
Matthew Smith was de kandidaat van een andere gesprekspartner, een oud-speler uit het tijdperk dat the Man of the Match nog niet bestond. Smith werkte zoals gewoonlijk hard en had bijna alle ballen goed afgegeven. Doet ie altijd. Had misschien gekund.
Jari Oosterwijk (foto) dan? Tja, Jari won ook geen (kop)duel, maar hij scoorde de winnende goal en heeft een moeilijke tijd achter de rug. Ik had het hem gegund. Als je matchwinner bent, ben je ook al gauw de Man of the Match. En zeker als je niemand kunt vinden….

Oh ja, wie bepaalt eigenlijk bij de FC wie het wordt? De communicatieafdeling wist het niet, Kick van der Vall die de huldiging van de speler altijd regelt, ook niet. ‘Ik krijg het door van de speaker’, zei hij.
Dus belde ik speaker Jan Bruins. Die zei dat supporters hun stem kunnen uitbrengen en daarbij kans maken op prijzen. Holland Casino is daar de sponsor van. Bruins sloot niet uit dat de technische staf ook wel eens mee-bepaalt, wie het wordt.
De competitie is voor de FC intussen alweer een wedstrijd verder. RKC gooide gisteravond wat roet in het eten.

Vermeldenswaard in de discussie over de Man of the Match is deze tip van Ajax-trainer Erik ten Hag. Hij laat de benoeming over aan Marc Overmars, het technisch opperhoofd van zijn club. ‘Die heeft daarboven op de tribune beter overzicht’, vindt Erik. Niettemin is ook Overmars verre van objectief.

Ik pleit voor een onafhankelijke jury van drie kenners. Oud-spelers, -trainers, journalisten/analytici, zoiets.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief