Donderdag 24 mei 2018
Twentesport

Ongekend

Geplaatst op 8 augustus 2017 door   ·   1 Reactie

Vijf miljoen mensen bekeken de EK-finale voor voetballende vrouwen. Ongekend. En subliem. Ook talloze criticasters van het vrouwenvoetbal, zaten zondag en de weken ervoor op het puntje van de stoel. Ik ken er een aantal, dus ik kan het weten.
Hoe komt het dat de notoire azijnpissers als het om vrouwenvoetbal gaat, toch zaten te kijken?
Omdat “we “ iets tastbaars konden winnen, een belangrijke prijs. Ze konden daar in de Enschedese Veste gekroond worden tot de beste van Europa. Dat wilde iedereen wel zien, live of voor de buis.

Als het team waar je sympathie voor hebt, een prijs kan winnen, wil iedereen dat zien. De dorpsclub die in de vierde klasse speelt, normaliter 300 toeschouwers trekt en niet bepaalt voetbalt om waar de liefhebber van smult, genereert bij de kampioens- of promotiewedstrijd 1500 mensen, want ineens komt het hele dorp kijken. Zelfs de opa van de rechtsbuiten, die nog nooit op het plaatselijke sportpark is geweest, wil erbij zijn. Omdat het ergens om gaat.

Daar kwam bij dat het vrouwenelftal van Oranje een hoge gunfactor genereerde door hun enthousiasme, hun spirit, hun teamgeest. Ze werden er Europees kampioen mee en zetten daardoor hun sport nog meer in de schijnwerpers. De media doken in volle vaart op Oranje, de huldiging vulde gisteren uren zendtijd. En die gunfactor kreeg een extra impuls door de walgelijke misstanden rond het mega-commerciële voetbalspel van de mannelijke profs. Neem de recente transfer van Neymar waarmee in totaal meer dan een half miljard euro gemoeid is via een constructie die via Qatar loopt of zoiets. Van dat soort uitwassen hebben de meeste mensen meer dan genoeg.

Meiden die nog niet op een club zitten, willen op voetbal. Meiden die al wel op een club zitten, maar daar niet happy zijn, willen nu ook op voetbal. Als de clubs, de voetbalscholen en de KNVB handig inspelen op het succes, zal het vrouwenvoetbal heel snel nog groter worden dan het al is. Na hun succesvolle optredens op de Spelen vorig jaar in Rio kregen de handbal- en volleybalclubs er veel jonge leden bij. Meisjes die deze zomer van hun ouders een teamsport mogen (moeten) kiezen, hebben er een optie bij. Een heel populaire optie. Voetbal was altijd al de meest gewilde sport, door de energieke uitstraling van de kersverse Europees kampioen, is de populariteit nu ongekend groot.

Foto: Links Anouk Dekker uit Wierden, de voormalige aanvoerster van FC Twente, rechts Sherida Spitse, de huidige aanvoerster van FC Twente en Oranje. Beide speelsters werden gekozen in het sterrenelftal van het EK.

 

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. Jeroen says:

    Je moet niet overdrijven Gijs. Alle respect en grote waardering voor de dames, een diepe buiging voor hun prestatie. Als je naar het spel zelf kijkt kan er nog heel veel verbeterd worden. En helaas ook bij de dames, de toppers spelen niet in onze Mickey Mouse damescompetitie hier. Het is wel zo dat het Nederlands dames team enorme progressie heeft gemaakt tov nog geen 2-3 jaar geleden. De grote inspirator van het damesvoetbalelftal hier in de regio, ome Joop, kreeg zelfs niet eens een uitnodiging om een wedstrijdje te bezoeken. Tja van directeur van de organisatie (Bert van Oostveen) had je dat kunnen verwachten, maar van de gastheer. Ik lees hier niets over Gijs, een gemiste journalistieke kans?!
Archief