Zaterdag 19 oktober 2019
Twentesport

Ontploffing

Geplaatst op 5 augustus 2019 door   ·   Geen reacties

De Twentse eredivisieclubs speelden hun openingswedstrijd thuis. En toevalligerwijs was de achtste minuut in beide duels de belangrijkste. Bij FC Twente scoorde debutant Keito Nakamura na zeven minuten en twaalf seconden de openingstreffer. Dat was mooi. Een dag later blunderde Heracles-doelman Janis Blaswich na zeven minuten en 28 seconden, waarna zijn ploeg meteen de nekslag voelde en thuis met de bizarre cijfers van 4-0 verloor van Heerenveen.

Ik was benieuwd naar de vorderingen van beide clubs. Dat ze beiden thuis speelden, kwam mooi uit. Eerst zaterdag naar de Grolsch Veste, waar ik vlak voor aanvang onder een uniek en ontzaglijk groot doek kwam te zitten, maar hoe groot het werkelijk was zag ik pas later op de foto’s. Fraaie actie van al die boys met hun grote hart voor de thuisclub.
Het 1-1 gelijke spel was zeer verdienstelijk, want de FC speelde degelijk met vooral Joël Drommel en Xandro Schenk (foto) als rotsen in de branding. Vooral in de eerste helft kwam Twente goed mee. PSV creëerde meer kansen, maar benutte ze niet, op de gelijkmaker na. De ploeg van Van Bommel mist een killer.
Daar zit em de kneep bij de FC. Wie vindt de mogelijke openingen, wie leidt de opbouw, wie geeft de beslissende pass? En wie knalt de ballen er dan vervolgens in met hoofd of voet? Soms ook leek het of deze spelers elkaar voor het eerst zagen (en dat was in sommige gevallen ook bijna zo). Niettemin viel er vooral in de eerste helft veel moois te genieten in de Veste.  Dat kan alleen maar mooier worden, want een aantal nieuwelingen moet nog ingepast worden en Wout Brama is nog aan het revalideren. Overigens liet Aitor, de smaakmaker van vorig seizoen, niet veel zien. Dat verbaasde mij.

Nakamura heeft zich meteen al getoond, Jose Matos was verrassend goed als linksback en Lindon Selahi kan voetballen, hoewel hij zich af en toe verstopte. Als de FC  eenmaal ingespeeld is, zijn meer verrassingen niet uitgesloten.

Heracles draaide een goede voorbereiding. Maar de openingswedstrijd was naatje.  Een 4-0 nederlaag op eigen veld, je gelooft het niet als je er niet bij was. Daar kwam nog eens bij dat de fans zich misdroegen door hun ploeg niet aan te moedigen, door met eieren te gooien en een kip los te laten. Alsof de spelers en de overige 8000 toeschouwers schuldig zijn aan de keuze voor de naam Erve Asito.
De schoolmeesters onder de analytici hebben alleen Lennart Czyborra een 7 gegeven. Navajo Bakboord begon niet best, maar herstelde zich en kreeg een 6. Hetzelfde geldt voor Mauro Junior die overigens niet eens in de basis stond. De overige spelers waren onvoldoende. Het spel was traag en in alle linies was het aantal fouten en missers groot. Tja, je verkoopt de complete aanval + Duarte, dan vraag je erom, zeker als je voor hen geen ervaren spelers terughaalt. Een mannetje met status, een leider, dat is wat dit team ontbeert.  Ben benieuwd of Frank Wormuth en de zijnen dit Heracles zsm aan de praat weten te krijgen.

Het hoogtepunt van afgelopen  weekend was voor mij de hemelse oerkreet, de ontploffing van 27000 stembanden, de geluidsknal uit al die kelen die zaterdagavond na 7 minuten en 12 seconden de Veste op de kop zette. Uit de uittrap van Drommel controleerde linksback Matos de bal met zijn borst en passte naar Nakamura. De Japanner dreef vervolgens met de bal naar binnen, naar de rechterhoek van de zestien en produceerde plotseling met rechts een prachtig, loepzuiver schot. PSV-keeper Zoet kon er niet bij. 1-0.
Vrijwel tegelijk raasde die ontploffing van menselijk oergeluid door de Veste, zoals ik het daar nog zelden hoorde. Twente is terug in de eredivisie. De frustratie van een jaar KK-divisie kwam er in één keer uit.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief