Donderdag 25 april 2024
Twentesport

Spandoek

Geplaatst op 7 februari 2017 door   ·   Geen reacties

De wedstrijd FC Twente-Feyenoord stond op het punt van beginnen. Vak P rolde een immens doek uit. Ambitieuze tekst, fraai geïllustreerd. ‘The Comeback Tour 2016-2017’ , stond erop.  Het doek was nog niet opgerold of een ander, veel kleiner doek werd zichtbaar. De tekst: ‘Kosovo is Serbia’. Dat viel ook op. Een politieke boodschap in de Veste, toe maar. Na een kwartier leek het doek verwijderd te worden, maar het werd toch weer uitgerold en bleef tot de rust hangen. Uitgerekend de zondag dat een tweede speler met Kosovaarse roots, nieuwkomer Enis Bunjaki, tot de wedstrijdselectie was uitverkoren, hing daar dat spandoek. Bersant Celina, de andere FC Twente-speler die Kosovo als zijn vaderland beschouwt, was geschorst en daardoor in de gelegenheid om zich sterk te maken voor het verwijderen van het doek.

FC Twente zelf en de KNVB lieten eveneens weten niet gediend te zijn van dit soort acties met een politieke achtergrond. Celina was op zijn pik getrapt door de opruiende lading van de drie woorden op het doek dat waarschijnlijk opgehangen is door Enschedese Serviërs. In de stad bevindt zich immers een vrij grote gemeenschap met oud-inwoners  van Servië. Kosovo was in de vorige eeuw een provincie van het land, maar heeft na een heftige, vuile burgeroorlog autonomie afgedwongen. Nederland erkent het land wel, een aantal Europese landen (nog) niet. Intussen heeft de Fifa de nationale voetbalselectie als officieel landenteam geaccepteerd.

Terug naar dat spandoek. Celina c.s. waren geagiteerd, maar het ligt er maar aan wat voor bril je op hebt. Ik moest denken aan Spira Grujic, de voormalige publiekslieveling van de FC, de Servische voetballer die in Kosovo geboren en getogen is. Hij was een dag of vijftien weken geleden nog bij de club, speelt een keer of vijf per jaar mee met oud-Twente en liep in 2016 enkele weken stage op de voetbalacademie van de club. Toen de stoere ex-stopper bij FC Twente voetbalde (tussen 1998 en 2004) werd zijn familie net als talloze andere Serviërs uit Kosovo verdreven. Stel dat hij het spandoek had gezien? Zou hij dan niet even in zichzelf geglimlacht hebben? Heel even? Ik denk het wel. Maar daarna zou Spira, die we kennen als een verstandige man, ook hebben gevonden dat zo’n spandoek niet in een stadion hoort. Aan de manier waarop de oorlog op zijn geboortegrond is gevoerd, zal hij nog altijd met afschuw terugdenken, maar dit soort kreten op een spandoek in een voetbalstadion, zal Spira afwijzen. Overigens, over een paar maanden kunnen we het persoonlijk aan hem vragen, want van april tot juni komt hij weer stage lopen bij de voetbalacademie van de FC in Hengelo.

Politiek bedrijven via een spandoek in een stadion is er niet bij. Dat is niet de goeie plek. Het hoort niet en kan leiden tot agressiviteit, zeker als je dat doet in de buurt van supporters die nogal eens blijk hebben gegeven over korte lontjes te beschikken. Escalatie ligt dan op de loer. Het is eerder gebeurd. De wedstrijd Dynamo Zagreb – Rode Ster Belgrado op 13 mei 1990 liep volledig uit de hand en wordt door historici gezien als het begin van de Balkan-oorlog. Dat spandoek van afgelopen zondag is weliswaar van een andere orde. Toch is het goed dat het doek op last van de clubleiding van de hekken bij Vak P is verwijderd. Dat de supportersvereniging Vak P zich nog dezelfde zondag distantieerde van het provocerende doek is ook een duidelijk statement.

Delen is sportief

Reacties (0)




Archief