Donderdag 28 maart 2024

FC Twente behoudt ongeslagen status na gelijkspel tegen Ajax

Geplaatst op 18 oktober 2014 door   ·   Geen reacties

CF4A0581ENSCHEDE – FC Twente heeft haar ongeslagen status ook tegen Ajax weten vast te houden. In de Grolsch Veste werd het zaterdagavond 1-1. Jesus Corona zette de thuisploeg in de eerste helft met een geplaatst schot op voorsprong, maar Kolbeinn Sightorsson wist twintig minuten voor tijd gelijk te maken. Door het gelijkspel staat Twente gedeeld vierde en ziet het koploper PSV twee punten uitlopen.

Vanaf de eerste minuut straalde FC Twente uit dat het wilde winnen van de regerend landskampioen, toch leverde dat pas na een kleine tien minuten de eerste mogelijkheid op. Kamohelo Mokotjo kon vanaf de rechterkant de bal hard voorgeven, waarna Ajax-doelman Jasper Cillessen de bal nog maar net uit het het vijfmetergebied wist te krijgen. De daarop volgende rebound was niet aan Hakim Ziyech besteed, zijn schot werd geblokt. Na ruim een kwartier spelen was daar echter toch de openingstreffer voor de thuisploeg. Cuco Martina zag vanaf eigen helft Corona vertrekken en stuurde de Mexicaan de diepte in. Nadat Corona Ajax-middenvelder Thulani Serero passeerde, zette hij zijn ploeg met een geplaatst schot in de verre hoek op een 1-0 voorsprong.

De Tukkers bleven vervolgens de bovenliggende partij, al leverde dat nauwelijks kansen op. Pas na een half uur spelen vond Ziyech de Japanner Ryo Miyachi aan de linkerkant, die vervolgens Corona imiteerde door naar binnen te trekken en de verre hoek te zoeken. Dit keer had Cillessen er wel een antwoord op en kon de international de bal makkelijk pakken. Ajax was geen schim van de ploeg die het kan zijn en kwam de eerste helft dan ook niet verder dan een tweetal schoten uit de tweede lijn van Lasse Schöne en Kolbeinn Sightorsson.

Doelpuntenmaker Corona bleef in de rust achter in de kleedkamer en werd vervangen door Youness Mokhtar. De tweede helft was de thuisploeg een stuk minder dreigend en namen de bezoekers uit Amsterdam langzamerhand het heft in handen. Dit resulteerde in eerste instantie alleen nog in een vrije bal op de lat van Schöne, maar na een uur spelen schoot diezelfde Deen nog maar net voorlangs.

Bjelland - hoa - CF4A0618Na zeventig minuten ontstond de grootste kans van de wedstrijd voor Ajax en dat bleek het startsein van een sterke periode van de gasten. Davy Klaassen raakte met een schot in de korte hoek snoeihard de paal en verzuimde daarmee zijn ploeg naast FC Twente te schieten. Een minuut later was het echter wel raak. Ajax-aanvaller Sightorsson kon na een steekpass van Ricardo Kishna zo weglopen bij zijn directe tegenstander en bleef oog in oog met Nick Marsman rustig. Al vallend schoot de IJslandse spits de bal langs de Twente-doelman en zag hij de bal tergend langzaam over de doellijn rollen.

Ook na de gelijkmaker kreeg Ajax kansen, maar Lucas Andersen, Arek Milik en Joel Veltman vonden allen Marsman op hun pad. In de slotfase kantelde het spel heen en weer, maar beide ploegen wisten het net niet meer te vinden en moesten genoegen nemen met een punt. Twente komt door het gelijkspel op gelijke hoogte met nummer vier Cambuur, dat morgen in actie komt. De Tukkers zien koploper PSV, dat thuis won van AZ, twee punten uitlopen.

FC Twente – Ajax 1-1 (1-0)
Scoreverloop: 16. Corona 1-0, 71. Sightorsson 1-1,
Scheidsrechter: Pol van Boekel
Gele kaarten: Castaignos (FC Twente), Veltman (Ajax)
Toeschouwers: 30.000
Opstelling FC Twente: Marsman; Martina, Bjelland, Bengtsson, Schilder; Mokotjo, Ziyech (88. Engelaar), Ebecilio; Corona (46. Mokhtar), Castaignos, Miyaichi (62. Kusk)
Opstelling Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Viergever; Serero (79. Zimling), Andersen, Klaassen; Schone, Sightorsson (72. Milik), Kishna (72. El Ghazi)

Foto boven: Luc Castaignos duelleert met Joël Veltman