Woensdag 17 juli 2019
Twentesport

Waarom Rutten niet?

Geplaatst op 18 december 2018 door   ·   Geen reacties

FC Twente heeft recent  weer twee mensen benoemd in de top van de club. Martijn Hoogstoevenbeld gaat de financiën beheren en de ervaren Paul van der Kraan (foto) wordt algemeen directeur. Laten we hen het voordeel van de twijfel geven, want twijfel is er zeker. Te vaak heeft de FC mannen aangenomen op een toppositie in de club die een jaar later of iets korter of langer alweer weg waren/moesten. Sommigen zagen bij wijze van spreken geen verschil tussen clubicoon Kick van der Vall en de suppoost van Vak 133 of hadden niet in de gaten dat de man met wie ze in de lift stonden niemand minder was dan Kicks collega Eddy Achterberg.

Van de 41-jarige Hoogstoevenbeld weten we weinig. De man had een managementfunctie bij de Rabobank. Hij moet van de FC in financieel opzicht een stabiele club maken. We zullen zien. Van der Kraan werkte al voor diverse clubs in de eredivisie en KK-divisie. Hij is door de wol geverfd en zal weten hoe je een voetbalclub met de allure van FC Twente in de vaart der volkeren vooruit moet duwen in de richting van de plek waar ze denkt thuis te horen: bij de eerste 4 van de eredivisie (mag ik aannemen).

Van der Kraan lijkt een bekwame bevelvoerder te kunnen zijn van de club. Maar ik vraag me wel af of in deze regio geen geschikte directeuren te vinden waren geweest. Zo dacht ik aan Fred Rutten toen hij begin november bij Maccabi Haifa vertrok. Hij zou een competente directeur kunnen zijn. Ja, ik bedoel algemeen directeur. Hij is intelligent, slim en zeer ervaren in de topsport. Ook heeft hij verstand van geld. Als een man als Edwin van der Sar een (nog grotere) club kan leiden, kan Fred het zeker.

Maar goed, daar heeft niemand aan gedacht. Zelf kon hij zich als adviseur van de Raad van Commissarissen niet naar voren schuiven en vrijwel zeker heeft hij ook niet in de peiling gehad dat deze functie hem op het lijf geschreven was. Deze voetbalman uit de regio – met een groot verleden bij de FC – als opperhoofd; ik had het aangedurfd.

Trouwens, ik zei al eerder tegen mensen van de de FC, scout in de regio niet alleen talentvolle jeugdspelers, maar ook mensen die een rol kunnen spelen in de Veste of op het trainingscomplex in Hengelo. Fulltime of parttime. Betaald of vrijwillig, dat ligt aan de job. Scouts, trainers, sponsorzoekers, ambassadeurs. Namen? Ik noem een aantal oud-spelers uit de losse pols: Paul Krabbe, Youri Mulder, André Paus, Niels Overweg (woont sinds een tijdje weer in Hengelo) en de overige zeventigers uit de eind jaren 60/beginjaren 70 inclusief oud-trainer Theo Vonk. Ik ga door: Rob Reekers, Frans Thijssen, Manuel Sanchez Torres, Erwin Leurink, Berthil ter Avest, Clemens Zwijnenberg, Boudewijn Pahlplatz en daarnaast nog zoveel anderen die iets kunnen, maar niet het eerste elftal van de FC hebben gehaald.
Eén ding hebben deze mensen al voor op vreemdelingen uit andere hoeken van het land. Ze kennen de streek en hebben sympathie voor de FC. En coryfeeën als Kick en Eddy zouden ze zeker meteen herkend hebben. Is dat dan belangrijk? Ja, dat is heel belangrijk.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief