Zondag 26 mei 2019
Twentesport

Alfamannetjes

Geplaatst op 1 maart 2019 door   ·   1 Reactie

Vroege voorjaarsvogel en Schuinesloter Coen Vermeltfoort streek vorige week zaterdag trots als eerste neer op de kalklijn van de Ster van Zwolle. Op de voet gevolgd door een bont peloton renners en een gekleurde karavaan van volgwagens, volgers, groepen renners en wielertoeristen, afstekende familieleden en wielerfans. Organisator Jan van Ommen en zijn team hadden de zaakjes op deze prachtige lentedag weer uitstekend voor elkaar. De tweede Overijsselse topkoers op de wielerkalender is de Ronde van Overijssel op 4 mei. Ook georganiseerd door een team samengesteld uit gedreven vrijwilligers met passie voor de wielersport onder leiding van Michiel Vincent.

Sinds mijn vertrek na 27 jaar profwielrennerij in 2007 zet ik mij graag in voor de Ster en de Ronde. Kwestie van waardering en respect voor het vele werk dat vrijwilligers het hele jaar rond in de organisatie van deze koersen steken. Meestal word ik ingezet als gastheer voor de vele sponsors en relaties die bij de wedstrijd worden uitgenodigd. Of ik chauffeer een van de vijf jurywagens tijdens de koers. Voormalige renners met ervaring en een verhaal zijn daar uitermate voor geschikt. De auto’s van jury 1, jury 2 of de rondearts zijn zeer gewild. Als chauffeur zit je dan midden in het koersgeweld. Als gasten- of perschauffeur moet je afstand tot de koers bewaren en kun je alleen met toestemming van de jury zo nu en dan de renners bekijken. Of je moet onderweg afsteken om op de mooie plekken de koers te zien passeren. Soms ontaardt dit in een belachelijke wild-west-strijd tussen alfamannetjes die zo vaak mogelijk de koers willen zien. Je onderhoudt je gasten met analyses over de koers en anekdotes. Tijdens mijn twaalfjarige ploegleidersloopbaan heb ik naar schatting zo’n 1.600 koersdagen rond het peloton gereden. Tour de France, Giro, Vuelta, alle klassiekers, noem maar op. Ervaring en gespreksstof genoeg.

Traditioneel haal je ’s morgens voor de koers een van de door plaatselijke autodealers ter beschikking gestelde demovehikels op, vaak met een waarde van dik boven de ton. De meest exclusieve bolides zijn uiterst gewild. Koersradio inbouwen, papieren en lunchpakketten voor de gasten ophalen maar ook de chauffeursinstructie door de jury aanhoren. Dit jaar had Jan van Ommen 21 chauffeurs en auto’s beschikbaar voor de volgkaravaan. Hij had bijzonder veel moeite gehad om de chauffeursindeling te maken. Zeven bestuurders hadden nog net niet als ontbindende voorwaarde aangegeven dat zij de rondearts wilden rijden. Of anders de jury. En er volgden afmeldingen wegens omstandigheden.

Graag wil ik mijn diensten voor de komende Ronde van Overijssel en de Ster van Zwolle 2020 aanbieden. Een straatbezem of Audi Q8, het maakt mij niet uit. Ik zal er voor jullie staan.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (1)

  1. JanM says:

    O Theo, het is weer een pareltje….
Archief