Donderdag 25 april 2024
Twentesport

De Kracht van Atlantis

Geplaatst op 20 september 2018 door   ·   Geen reacties

Begin deze week sloeg ik het laatste blad van 1.373 pagina’s om van een beklijvende roman: De Kracht van Atlantis, in mijn geboortejaar 1957 geschreven door de Russisch-Amerikaanse schrijfster Ayn Rand (1902-1982). Het boek is een ode aan het neoliberalisme en de vrijemarkteconomie. Rand bouwt in een bijzondere, vaak zeer omslachtige stijl, een opmerkelijk verhaal. Op diverse momenten wilde ik afhaken, sommige zinnen moest ik verschillende keren lezen om de inhoud goed op mijzelf in te kunnen laten werken. Ik geef echter nooit op en lees een boek altijd uit.

De creatieve en scheppende kracht van de ondernemende mens is de fundering waarop zij haar lijvige werk gebaseerd heeft. De ondernemer ziet kansen, neemt initiatief, enthousiasmeert anderen om aan te sluiten en waarde toe te voegen waarvan we allen profiteren. Essentieel is in haar visie ook dat de scheppende mens allereerst zeer goed voor zichzelf moet zorgen om vervolgens iets voor anderen te betekenen. In de roman wordt een beeld geschetst van een overheid die wordt vormgeven in een regering bestaande uit een tiental wetenschappers, filosofen en andere theoretici. De meerwaarde, gecreëerd door de ondernemers, wordt volledig opslokt door dit veelkoppige monster en volgens de communistisch-socialistische beginselen ‘eerlijk’ herverdeeld onder de Amerikaanse bevolking. De ondernemersprikkel wordt uiteindelijk volledig weggenomen. Een tiental voor de economie essentiële ondernemers staakt de activiteiten, schept in het mythische, voor de buitenwereld onvindbare Atlantis een nieuwe samenleving en we zien de oude maatschappij instorten. Totdat uiteindelijk een handvol ondernemers tijdens een apocalyptische finale zorgt voor nieuwe hoop.

Diverse elementen uit het boek spraken mij bijzonder aan. Als topsporter moet je als geen ander allereerst zeer goed voor jezelf zorgen. Jezelf verwaarlozen? Snel zonder werk en geen betaalde hobby meer! ‘Zakelijk’ en ‘privé’ vloeien in elkaar over. De professionele sporter die goed voor zichzelf zorgt is ook goed voor zijn team en werkgever. In de juiste configuratie versterken zij elkaar. In het bedrijfsleven dragen werkgever en werknemer eveneens een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Sporters en ondernemers geloven in zichzelf, gaan voor hun droom, het succes, durvers. Streven op de meest efficiënte wijze naar maximaal resultaat. En begrijpen elkaar. Duurzaam succes vloeit voort uit werken aan gezondheid en verschaft geluk.

Deze week was ik als Programmaleider 365 Dagen Fietsen in Overijssel betrokken bij de Gezond? Fietsen Werkt!-ondernemersbijeenkomst tijdens de Fietsweek Enschede. In de Grolsch Veste kwamen enkele tientallen Twents-Overijsselse ondernemers bij elkaar om bij te praten en bijgepraat te worden door Voskamp Groep-directeur, en overtuigd fietser, Frank Heidanus, oud-renster Marijn de Vries, fietsondernemer Wim Landewé en uw columnist over de zin van fietsstimulering. De energie van de veelal fietsende ondernemers was voelbaar. De kracht van de fiets, de kracht van Overijssel, de kracht van Atlantis.

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (0)




Archief