Donderdag 20 juni 2019
Twentesport

De Tank en Stammie junior

Geplaatst op 27 november 2018 door   ·   Geen reacties

Op slag verdwijnen twee Twentse profrenners uit het peloton. Bram Tankink (bijna 40/foto links) alias De Tank en Tom Stamsnijder (33) oftewel Stammie wiens vader Hennie ooit dezelfde koosnaam had en misschien nog wel heeft. Mede omdat ik nogal chauvinistisch aangelegd ben, vind ik hun afscheid van deze prachtig sport spijtig, hoewel beide heren niet verder zijn gekomen dan een prominente rol als knecht en later wegkapitein, zoals de aanvoerder van de ploeg in het wielrennen genoemd wordt.

Ik zei al dat bijna alle goeds wat deze regio voortbrengt, mij aan het hart gaat. Daarom bekeek ik snel de bezetting van de wielerploegen voor 2019 en ja, dan wordt de spoeling voor Twente en omstreken zeer dun. Verder dan de gebroeders Maurits (28) en Steven Lammertink (bijna 25) uit Enter kom ik niet. Althans bij de mannen. Maar Maurits is na twee jaar Katoesja teruggekeerd bij de Nederlandse ploeg Roompot en dat is met alle respect geen topploeg als Sunweb en Lotto Jumbo. En zijn jongere broer Steven rijdt na een veelbelovend begin ook niet meer bij een topploeg. Hij is toegetreden tot een nieuwe Franse ploeg (Vital Concept) die eveneens niet tot de eredivisie van het wielerpeloton gerekend mag worden. Ik had altijd de stille hoop dat Sunweb dat toch van origine een Twentse ploeg is, deze broers een aanbod had gedaan. Maurits heeft zich intussen al bewezen als een renner die tussen de profs goed mee kan. Hij won oa de Ronde van Luxemburg en kan terugkijken op een verdienstelijk debuut in de Tour en de Giro. Steven is voormalig Europees kampioen tijdrijden bij de beloften en dat zegt genoeg. Dan kun je heel hard fietsen en hij zat dan ook al eens een paar jaar bij Lotto Jumbo.

Niettemin heeft Sunweb deze mannen niet in de ploeg opgenomen en daar zullen de heren Rudi Kemna en Iwan Spekenbrink en al die Twentse bazen van de ploeg moverende redenen voor hebben. (Ze hebben overigens wel een Kämna en een Stork in de gelederen, maar dat zijn Duitsers.)

Ik weet dat Twente ook nog echte winnaars mag koesteren in Kirsten Wild bij de vrouwen en Jeffrey Hoogland op de baan. Zij zullen qua podiumplaatsen de eer van de regio die altijd zoveel kampioenen heeft voortgebracht, nog een tijdje hoog moeten houden. Wat betreft de mannen op de weg signaleren we een klein groepje talenten waar heel misschien een toekomstige winnaar tussen zit. Afwachten.

De spoeling wordt dus dun na het afscheid van Stammie junior (foto rechts) en de Tank. Niet dat deze twee een boel aansprekende uitslagen bij elkaar hebben gereden, maar toch volgden de regionale wielerliefhebbers hen met extra aandacht. Ik denk overigens wel dat we de beide mannen terug gaan zien in het wielrennen. Van de Tank kennen we zijn verstandige en vaak ook originele kijk op de sport (er is intussen een boek genaamd “Tank”), maar Stammie junior mag er wat dat betreft ook zijn. Intelligente boys. Het wielrennen kan hen goed gebruiken.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief