Woensdag 26 juni 2019
Twentesport

Keek op de fietsweek

Geplaatst op 25 oktober 2018 door   ·   Geen reacties

Fietsweek 43. Het dramatische overlijden van wielericoon en organisatieduizendpoot Ben Wigger (zie foto) slaat een krater in de Twentse wielersport. Mannen als Ben bepalen mede de aantrekkelijkheid van onze provincie als fijne omgeving om te wonen, werken en fietsen. Vandaag nemen we afscheid van deze bijzondere man.

Ootmarsummer Tom Veelers stopt als ploegleider bij het Sunweb Team. Als reden geeft hij aan dat hij de balans tussen werk en privé wil herstellen en gaat aan de slag als fietsinstructeur bij Bike Challenge van Maarten -Villa Vélo- Nijland.

Het Sunweb Team beweegt zich nadrukkelijk op de transfermarkt, al dan niet gedwongen door vertrekkend personeel. Ook de overgang naar de KNWU van trainer Adriaan Helmantel moet worden opgevangen. Hetzelfde geldt voor het vertrek van vaste waarden als Laurens ten Dam en Simon Geschke. De 34- jarige Ier Nicolas Roche is een van de versterkingen die de gevallen gaten moet opvullen. Een andere gatenvuller is de 32-jarige Belg Jan Bakelants. Voor zowel Roche als Bakelants geldt dat zij een mager seizoen achter de rug hebben. Hopelijk valt de ervaring in 2019 naar de juiste kant en zal komend jaar voor hen niet een stap richting wielerpensioen blijken te zijn.

Bij Sunweb draait alles vanzelfsprekend rond Tom Dumoulin en de Tour de France. Ik heb overigens nooit goed begrepen waarom Dumoulin het team eind 2017 kozen voor de combinatie Giro-Tour. Om te beginnen had grote concurrent Chris Froome al aangekondigd voor de dubbel te gaan. Bovendien zat Froome ook nog eens in nauwe schoentjes door het uitlekken van zijn salbutamolzaak. Dat kostte hem hoe dan ook veel energie.

Het verleden heeft uitgewezen dat het rijden van de Giro voor de Tour nooit tot de perfecte Tourvoorbereiding kan leiden. In het meest gunstige geval kom je als renner zonder conditionele, mentale of lichamelijke kleerscheuren uit de Giro, slaag je erin de balans te vinden richting Tour en de mentale en fysieke veerkracht in Frankrijk ruim drie weken vast te houden. Dumoulin en zijn team hadden dit jaar voor de perfecte aanloop naar de Tour kunnen kiezen. Wellicht dat Tom en zijn team de laatste Tourweek net over het beetje extra zouden kunnen hebben beschikt om Thomas echt te bedreigen. Resultaat was twee keer een prachtige tweede plaats.

Over de kracht van het team dat Dumoulin omringde was bij voortduring discussie. Duidelijk was wel dat Sunweb over te weinig klimkwaliteit beschikte om tijdens zowel Giro als Tour de Sky armada te bekampen. Komend jaar zet Sunweb alles op de Tour. Waarschijnlijk beschikt het team over voldoende kwalitatief goede renners om Dumoulin te steunen. Maar dan zal ook voor een handvol renners het seizoen volledig in functie van Toms’ Tour moeten staan.

We zullen nooit weten of de keuze voor alleen de Tour dit jaar zou hebben geleid tot de eerste Nederlandse Tourzege sinds Joop in 1980. Had goed gekund!

Theo de Rooij

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief