Donderdag 30 mei 2024
Twentesport

Derby tussen EHV en Hattem ooit duel in hoofdklasse

Geplaatst op 14 september 2022 door   ·   Geen reacties

HATTEM/ENSCHEDE – Op 1 september speelden de hockeyers van Hattem en EHV, die elkaar zondag in Enschede ontmoeten, een oefenwedstrijd tegen elkaar in de voorbereiding op de nieuwe competitie. Het werd in Enschede 2-0 voor de thuisploeg, die zondag in Spandersbosch (Hilversum) het seizoen opende met een 4-4 gelijkspel. Hattem ging op de eigen Hazenakker met maar liefst 7-1 onderuit tegen het Groningse GHBS, waarmee het de tendens van vorig jaar voortzette, toen het met nul punten uit 22 wedstrijden uit de promotieklasse degradeerde.

Bij het woord Hattem denkt elke hockeyliefhebber nog steeds aan dat kleine clubje aan de IJssel, dat tussen 1970 en 1990 een vaste waarde was in de landelijke hoofdklasse, met een vierde plaats in 1975 als hoogste notering ooit en Olympische medaillewinnaars als Floris Evers en Marten Eikelboom als voornaamste erfgenamen. Anno 2022 is van die oude glorie nog maar weinig over, op de Hazenakker heeft een enorme kaalslag plaats gevonden en de vrije val moet snel gestuit worden voordat het helemaal over en uit is. Jacques Justus (Amsterdam, 1947) was enkele jaren geleden enige tijd trainer-coach van EHV’s eerste herenelftal, maar zijn verleden ligt bij Hattem. Hij kijkt daar met voldoening op terug, maar ziet ook de roest in het krakende karkas dat zichtbaar lijdt onder een enorme metaalmoeheid. ‘De historie van Hattem is eigenlijk een sprookje. Het kon niet, maar het gebeurde wel. Hockey werd in Hattem heel bijzonder. Er was vanaf dag één een focus op prestatie, gepushed door een aantal hockeyfamilies, die het met hun financiële creativiteit mogelijk maakten. De laatste promotie naar de hoofdklasse werd gerealiseerd in 1991 met onder anderen de drie broers Middendorp, Bart de Vries, mijn zoon Robert en de huidige coach Tim de Vries, onder de bezielende leiding van André Geers, die ook een verleden had bij EHV, waarmee hij zich later op het hoogste niveau liet zien, met ex-Hattemspeler Erik Pierik.’

Justus maakt zich ernstige zorgen over het niveau van het hockey in Oost- en Noord-Nederland. ‘Een oorzaak is het feit dat jeugdige talenten al op jonge leeftijd worden weggeplukt door de topclubs van Nederland. De financiële factor speelt ook hier weer een grote rol, naast een structureel gebrek aan hockeyvisie en goede opleiding. De heren van Hattem en EHV spelen op het vierde niveau van Nederland en de harde conclusie is dat dit veel te laag is. Ook grote clubs als Deventer, Union, Zwolle bewijzen dat er structureel veel mis is; financieel, technisch, organisatorisch, mentaal. Jammer en deels onnodig. Zondag EHV-Hattem, twee clubs met een mooie historie, maar ik heb geen idee hoe de verhoudingen liggen momenteel’ aldus de vitale zeventiger die nog wekelijks naar Laren rijdt om daar de Jongens C te laten profiteren van zijn brede hockey-ervaring ‘en dat is echt een genot om te doen, wat een talentjes lopen  daar rond’.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief