Zaterdag 25 mei 2024
Twentesport

Fritz Korbach, een legende

Geplaatst op 21 augustus 2011 door   ·   Geen reacties

Er zijn deze week al veel verhalen, loftuitingen, anekdotes en columns verschenen over  Fritz Korbach. Ik wil niet achter blijven,  ondanks dat hij nooit mijn trainer is geweest.  Als voetballer een gemis, want alle verhalen die ik over hem heb gehoord van spelers die wel onder  hem hebben getraind zijn louter positief . Paul Bosvelt en Joop Gall zijn de gelukkigen geweest die Fritz als trainer hebben gehad. In de week voor zijn dood hadden Paul en Joop hem nog gesproken.

Hij wilde niet opgeven, had het nog over wedstrijden bekijken en als hij voor Joop spelers moest scouten, dan hoorde hij het wel. ‘Magere Hein zit in mijn binnenzak, maar krijgen zal hij me niet’, zei Fritz. Het waren woorden tegen beter weten in, want de vreselijke ziekte maakte afgelopen zondag een einde aan zijn leven.

Fritz werd 66 jaar en wat overblijft zijn vooral mooie verhalen. Paul Bosvelt had hem als trainer toen hij een jaar of negentien was. ‘Je kunt je op deze leeftijd geen mooiere coach wensen dan Fritz Korbach’, zegt  Paul. Hij trainde toen vaak mee en schopte er vrolijk op los, ook bij zijn eigen spelers.  Weer of geen weer, maar altijd  in korte broek en de kousjes over de knieën. Hij noemde zichzelf   dan Altobelli. Ook liep hij bij boslopen steevast aan kop en als je hem wilde passeren, dan kreeg je een elleboog.

Hij kon spelers geweldig motiveren en heeft bewezen een uitstekende trainer te zijn die het op zijn eigen manier deed.  Hij promoveerde liefst vijf keer, maar wat misschien wel een grotere prestatie is (ik kan het weten) is dat hij de laatste trainer is geweest die met GA Eagles een uitwedstrijd bij FC Zwolle heeft gewonnen; 22 jaar geleden. Spelers gingen voor hem door het vuur, dat wil ik graag geloven. Daarnaast was zijn humor uniek. Ik hoorde van Joop Gall een mooi verhaal. Joop was linksback bij Heerenveen, waar Fritz trainer was. Joop was in balbezit en zag rechtsback Maarten de Jong vertrekken. Een pass over een meter of vijftig op De Jong miste alle richting, maar toch ging Maarten er achteraan. Zinloos, want zelfs Carl Lewis had deze bal niet gehaald.  Korbach stond later langs de zijlijn en riep Joop, die helemaal aan de andere kant speelde.

Joop dacht aan een tactische tip van Fritz, maar omdat de wedstrijd in volle gang was, kon hij niet naar de Korbach toe . Zeker tien minuten heeft hij langs de zijlijn Joop staan roepen. Toen de wedstrijd eindelijk stil lag door een blessurebehandeling, ging Joop snel naar zijn trainer toe om te horen wat hij nou wilde. ‘Hé Joop’ , zei Fritz op zijn Korbachs . ‘Denk je dat Maarten op de brommer is vandaag?’

Fritz Korbach die van zijn hart geen moordkuil maakte, goudeerlijk was en schijt had aan heel de wereld. Fritz Korbach is in mijn ogen een legende…

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief