Vrijdag 12 juli 2024
Twentesport

Hij staat!

Geplaatst op 4 november 2018 door   ·   Geen reacties

Ik wilde zaterdagmiddag naar het schaatsen kijken, maar toen ik de televisie inschakelde zag ik turners en was in eerste instantie teleurgesteld. Ik hoorde Dione de Graaff echter zeggen dat het schaatsen te zien was op het internetkanaal van de NOS en wilde de televisie al uitzetten en de Ipad pakken, toen de naam Epke Zonderland viel. Nu ben ik niet echt een volger van het turnen, maar ik weet uiteraard wel dat Epke Zonderland een hoogvlieger is.

Ik besloot dus te blijven kijken en moet zeggen dat ik er geen moment spijt van heb gehad. Wat gaf Hans van Zetten weer een prachtig commentaar bij deze wedstrijd en legde de diverse onderdelen dermate goed uit, dat zelfs een leek zoals ik deze sport goed kan volgen. Ik kan natuurlijk niet zien of een turner met gebogen of gestrekte armen de rekstok pakt en ik weet ook niet wie of wat een Kolman is, dus kan ik ook niet beoordelen of deze goed of fout is uitgevoerd. Over een Cassina, een Kovacs of een amplitude weet ik niets, maar door het bijzondere commentaar van Van Zetten, maakt dit helemaal niets uit. Ik hoorde hem zeggen dat de zwaai om half elf ingezet zou moeten worden, maar het was al ver in de middag, dus daar raakte ik hem even kwijt. Hoe dan ook, The Flying Dutchman werd met overmacht wereldkampioen. Omdat hij al als tweede zijn prestatie moest leveren heb ik ook de andere zes turners hun oefening nog zien turnen, want ik wilde toch meemaken hoe dit ging aflopen.

Dat schaatsen kon ik altijd nog wel zien, dat kon best wel even wachten en Jorien was er toch niet bij. Later zag ik in een herhaling dat Sanne Wevers haar gevoel voor de balk wat kwijt was, maar Hans van Zetten gaf precies aan waar en wat er fout was gegaan. Ook in deze wat minder euforische situatie weet hij de kijkers met zijn commentaar te boeien. Misschien is dit zelfs nog wel lastiger dan verslag te doen van het winnen van een gouden medaille van een landgenoot.

Epke behaalde in 2012 een gouden medaille tijdens de Olympische spelen in Londen en dankzij hem en Hans werd dit voor mij en later bleek ook voor veel anderen een sportmoment om nooit te vergeten. Dankzij de fantastische prestaties van beide heren kwam dat mooie en aparte gevoel (déjà vu) van augustus 2012 bij mij terug. Het zijn beiden hoogvliegers en voor mij horen ze onlosmakelijk bij elkaar. Ik verwacht dat als één van deze twee kanjers stopt, dat gevoel bij mij nooit meer terug komt, want het wordt dan nooit meer wat het geweest is. Dus als Hans stopt moet Epke ook maar stoppen en de Olympische spelen in Japan over twee jaar zou een mooi moment zijn. Epke is dan 34 jaar en Hans heeft dan de zeer respectabele leeftijd van bijna 72 jaar, maar dat leeftijd slechts een getal is, maakt hij met zijn commentaar nog steeds meer dan waar.

Dus wat mij betreft, heren, nog één keer alstublieft. Epke wordt dan weer sportman van het jaar en misschien wel van de eeuw en Hans krijgt dan uiteraard opnieuw de titel sportverslaggever van het jaar, ik gun beide heren zo’n afscheid van harte en bovendien wie anders dan Van Zetten moet in Tokio Sanne Wevers becommentariëren tijdens haar gouden oefening op de balk? Ik kan me nu al verheugen op het moment dat Epke hoog door de lucht vliegt in Tokio en dat Hans van Zetten de inmiddels gevleugelde woorden weer uitschreeuwt: ‘Hij staat! Ik sta! Ik ga helemaal uit m’n dak!’

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief