Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Geldsmijterij bij het EK

Geplaatst op 18 januari 2021 door   ·   2 Reacties

De voetbalwedstrijden die zich op mijn buis voltrokken, zullen zondag en gisteren al voldoende geanalyseerd zijn. Ik wil nog even terug naar het EK schaatsen. Urenlang was het op tv, terwijl het een gedevalueerd toernooi was, omdat de concurrentie van de Nederlandse toppers zich vanwege corona niet hadden kunnen voorbereiden, zoals de onzen dat hadden gedaan. Bovendien moesten wereldtoppers als Mulder, Nuis, Koelizjnikov en Ntab door omstandigheden afzien van deze wedstrijden.

De NOS zond alle wedstrijden uit, waarbij het allround-kampioenschap door twee andere verslaggevers werd gevolgd dan het sprinttoernooi. Ik denk dat één genoeg geweest zou zijn geweest ipv vier en dat het voldoende zou zijn geweest slechts de ritten van de toppers uit te zenden. Nogmaals, het was al een gedevalueerd toernooi.

Als vervolgens een onderdeel klaar was, ging het beeld op Dionne de Graaf die dan met twee oud-topschaatsers de ritten analyseerde. En dat waren bij de allrounders twee andere deskundigen dan bij het sprinten. Daarnaast had je nog Achterhoeker Bert Maalderink (foto) met zijn interviews (hem vond ik met afstand de beste man van het veld. Maar dat is hij meestal. Het is me nog steeds een raadsel waarom hij bij het Nederlands Elftal vervangen is door Jeroen Stekelenburg die twee klassen minder is, vind ik).

Waarom moeten bij dat EK schaatsen zoveel mensen opgetrommeld worden die allemaal honoraria, reiskosten, slaapplekken en eten moeten hebben? Bij de Olympische Spelen zou het kunnen, maar ook daar lijkt me één verslaggever en één analist voldoende. Je kunt je zelfs afvragen of die analisten nodig zijn, omdat de verslaggevers tijdens de races ook al volop aan het analyseren zijn.

Trouwens bij de Champions League en bij ESPN (vhFox) zitten ook altijd talloze analisten die allemaal over goede en ook treurige wedstrijden nog een plasje moeten doen. Dan  kijken we bijvoorbeeld naar Sevilla – Chelsea. Vooraf én in de rust én na afloop moeten dan twee mannen plus een presentator iets zinnigs daar over zeggen. Van der Gijp met Boskamp of Derksen met Kieft of anderen. Derksen moet helemaal uit Grolloo komen om te beamen wat Kieft vindt of om te vertellen wat we zelf ook wel gezien hebben. Boskamp woont in belgië. Met andere woorden laat hen lekker thuis blijven. Alleen Kieft volstaat. Maar ja, dat is een commerciële zender, daar maakt het niks uit.

De NOS, dat is ook deels ons geld. Dat is een ander verhaal. Bij dat schaatsen zaten vier verslaggevers plus vier analisten. Dat is samen acht, terwijl één verslaggever en één analist voldoende is. Geldsmijterij. Ja, Bert Maalderink moet blijven, want goeie interviews met de topsporters en coaches zijn altijd nodig.
Dat is mijn voorstel voor de meeste schaatskampioenschappen.

NB Joy Beune (Borne) en sprintster Jorien ter Mors (Enschede) eindigden als vijfde en vierde. Prima.

Delen is sportief

Reacties (2)

  1. Edo Elfrink says:

    Hoi Gijs,

    het zal wel zijn omdat ik oud-wielrenner ben dat ik het gedweep met de schaatssport op de NPO / NOS niet begrijp. Het is folklore ipv sport. Wie bepaalt toch jaar na jaar die enorme budgetten voor lege schaatshallen en saaie rondjes 33.

  2. Herman Nijman says:

    Ware woorden.
Archief