Vrijdag 12 juli 2024
Twentesport

Ria

Geplaatst op 1 december 2018 door   ·   2 Reacties

Ik heb een aantal jaren in Oud-Beijerland gewoond en Ria Visser komt daar vandaan, dus was ik bijna automatisch een groot fan van haar. Kom niet aan Ria had ik toen en dat heb ik nu nog steeds wel een beetje, want oude liefde roest niet.

Mijn relatie met Ria Visser was zuiver platonisch, ik ben Mart Smeets niet. Ook Yvonne van Gennip behoorde tot mijn favorieten, zeker toen zij al die gouden medailles behaalde en die muts met daarop ‘Goud hè’ staat in mijn geheugen gegrift. Andere tijden waren dit en dat brengt mij op de ophef die nu is ontstaan over een koffertje met urinemonsters van onder anderen Ria en Yvonne die in 1985 op een heel vreemde wijze verdwenen.

Andere Tijden Sport van de NOS maakte er een programma over en de Volkskrant publiceerde een groot artikel over deze zaak. Dat het koffertje in 1985 op mysterieuze wijze is verdwenen staat vast, maar wie erachter zat en waarom deze monsters zijn verdwenen geven de onderzoeksjournalisten niet aan. Feit is wel dat zowel Ria als Yvonne nu, 33 jaar later, met mogelijk dopinggebruik in verband wordt gebracht. Ja, er werd in die periode doping gebruikt, maar met name de Oost-Duitsers maakten zich hieraan schuldig. Dat bewijs is inmiddels wel meermalen geleverd en daar is ook geen enkele discussie over.

Bij het EK in 1985 werd Yvonne tweede en Ria vierde en er won, zoals toen bijna gebruikelijk, een Oost-Duitse met de naam Andrea Schöne. Als er iemand in verband zou moeten worden gebracht met doping zou dit naar mijn mening dus deze Schöne moeten zijn en niet de twee Nederlandse schaatsers. Ja, het koffertje is verdwenen, dat heeft de KNSB stilgehouden en dat is op zich natuurlijk verdacht, maar vast staat dat er ook urinemonsters van Andrea Schöne in dit koffertje zaten. Ik begrijp echt wel dat de KNSB niet trots was op deze verdwijning en dit graag in de doofpot wilde stoppen, want zij zijn wel heel amateuristisch omgegaan met het transport en hadden dit koffertje natuurlijk nooit bij een portier mogen achterlaten.

De zaak is verjaard, het koffertje ligt waarschijnlijk in de Waal en de twee sporters waar ik zulke mooie herinneringen aan heb worden nu, 33 jaar na dato, beschadigd. Zij ontkennen zelf luid en duidelijk elk dopinggebruik en de arts die hier een rol in zou hebben gespeeld is niet langer aanspreekbaar op zijn handelen. Het is een spannend verhaal, maar de bewijzen ontbreken.

Ik heb zelf ook een kort onderzoekje ingesteld, want het bloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan. Mijn bronnen geven aan dat het niet onmogelijk is dat er eind 1985 een Trabant heeft gereden in Nijmegen. Ook staat vast dat een Trabant een auto is, die in die tijd heel populair was in Oost-Duitsland. Ik heb bovendien boven water gekregen dat de toenmalige trainer van Andrea Schöne, de Oost-Duitser Reiner Mund, op dat moment niet alleen in het bezit was van een rijbewijs, maar ook dat hij in het bezit zou kunnen zijn van een Trabant, tenslotte werd deze auto geproduceerd in Oost-Duitsland. O ja en niet onbelangrijk, ik kwam er ook nog achter dat de naam van Andrea Schöne jaren later in een rapport wordt opgevoerd als één van de opvallendste exponenten van het Oost-Duitse dopingprogramma.

Volgens mij heb ik nu al veel meer feiten boven water gekregen dan de twee onderzoeksjournalisten van de Volkskrant en de NOS, dus hier zit wel een artikel in en misschien zelfs ook wel een uitzending van Andere Tijden Sport.

Chris Walraven

Delen is sportief

Reacties (2)

  1. Theo says:

    Haha Chris, ik zie de onderzoekers wel weer verschijnen als ik dementerend in een bejaardentehuis zit

  2. Geurt says:

    Het woord ‘muts’ laten vallen in een stukje over de vrouwensport.
    Kan niet meer. Dit is 2018. Derksen zou er de minister van in de gordijnen krijgen.
Archief