Woensdag 24 juli 2024
Twentesport

Jan-Willem Van Holland: ‘Comeback was fantastisch’

Geplaatst op 2 juni 2014 door   ·   17 Reacties

Van HollandENSCHEDE – Zelden was een ploeg zo dicht bij degradatie. In het beslissende tweeluik eerst thuis met 3-2 verliezen en vervolgens uit met 2-0 achterstaan na tien minuten. Dat lijkt toch een verloren zaak. Toch bewees Sparta Enschede afgelopen zaterdag op bezoek bij Veensche Boys, dat het pas gedaan is na het laatste fluitsignaal. Het elftal knokte zich terug na een 3-2 voorsprong en in de strafschoppenserie versloegen de mannen van Jan Willem van Holland de tweedeklasser uit Nijkerkerveen. ‘Dat was fantastisch. Zo’n comeback geeft de veerkracht van de ploeg denk ik wel aan. We stonden er zo ontzettend slecht voor, maar kwamen alsnog terug. Dat vind ik echt super’, vertelt de coach die volgend seizoen bij NEO in Borne aan de slag gaat.

Het zag er dit seizoen lange tijd niet naar uit dat de Enschedeërs überhaupt nog nacompetitie mochten spelen. Sparta stond zowat het hele seizoen op een plek die rechtstreekse degradatie inhield. Door een sterke laatste periode kreeg Sparta nog een ‘herkansing’ in de nacompetitie. ‘De laatste weken in de competitie hebben we inderdaad veel punten gepakt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in die periode veel heb gehad aan de jongens die over zijn gekomen van Glanerbrug. Zowel Andy Sterken als Ferdi Kocoz zijn behoorlijk belangrijk geweest voor ons. Maar die jongens kunnen het niet alleen, dat zie je wel bij Excelsior’31, die ook twee spelers van Glanerbrug overnamen. Sterken en Kocoz zijn goede voetballers en hebben het team een goede impuls gegeven. Iedereen moest knokken voor zijn plek. Normaal kon je de opstelling op maandag al bijna invullen, maar hun komst zette in de selectie echt een knop om’, blikt de trainer terug.

Zoals gezegd zag het seizoen van de withemden er niet rooskleurig uit. Vooral de beginfase, met veel ruime nederlagen, was dramatisch. ‘Voor het seizoen begon zag het er nog wel goed uit. We hadden goede spelers en ook een brede selectie met veel kwaliteit, maar niet iedereen kon goed met die brede selectie omgaan. Jongens hadden moeite om in de spiegel te kijken en daardoor zijn er spelers vertrokken. Ook namen we na vorig seizoen afscheid van onze keeper en daar kregen we een jonge doelman voor terug. Verder moesten we een nieuwe spits inpassen. Al die omstandigheden hebben deels voor een lastige start gezorgd.’

Van Holland vertelt dat het overigens ook ‘gewoon met kwaliteit’ te maken heeft. ‘Als het echt om ons basiselftal gaat, dan kunnen wij denk ik redelijk eenvoudig in de eerste klasse mee. Maar in de breedte hadden we het lastig dit seizoen. Je hebt eigenlijk zestien of zeventien sterke spelers nodig om wat makkelijker te kunnen meedraaien. Sparta is een ploeg die het van de eigen jongens moet hebben. Helemaal in zo’n sterke eerste klasse is dat soms best lastig. Deze klasse heeft veel goede teams en daar komen volgend seizoen nog teams als Deto en Berkum bij. Daarom ben ik ook meer dan tevreden dat we ons weer hebben kunnen handhaven. Nacompetitie of niet, dat is gewoon een goed prestatie.’

(Foto: Kees van den Heuvel)

Delen is sportief

Reacties (17)

 1. Jurgen says:

  Sparta moet het van de eigen jongens hebben…
  Ik lees toch echt een alinea eerder dat er 2 jongens van Glanerbrug kwamen…

 2. Peter says:

  Twee jongens op een selectie van 16/17 spelers is als een druppel op een gloeiende plaat…

 3. Fransje says:

  Is er al iets bekend wat Andy Sterken en Ferdi Kogoz gaan doen of zitten clubs als Excelsior en SVZW weer te slapen?

  • Jeroen Reefman says:

   Eens met Fransje, als Excelsior deze twee jongens had gehaald hebben ze veel meer aan gehad. Plus ze zijn nog jong waardoor Excelsior er langer profijt aan kan hebben. Pothast was lang niet altijd bij Glanerbrug basisspeler en Hempenius heeft geloof ik 1x een goede wedstrijd gespeeld het afgelopen jaar en dat was tegen Rigtersbleek.

 4. Peter says:

  Sterken gaat naar Het Centrum en Kogoz ook. Beide lang niet van het niveau Rijssen/Wierden.

  • Jeroen Reefman says:

   Sterken is inderdaad bekend hoorde ik vandaag. Kogoz gaat daarintegen niet naar het Centrum. Kogoz speelde daarin helemaal niets in Glanerbrug? Dat is niet wat bekend is bij mij. En het niveau bij Rijssen en Wierden moet voor die 2 jongens geen probleem zijn na wat ze hebben laten zien.

  • Rick says:

   Kocoz blijft bij Sparta…

 5. Peter says:

  @jeroen, Kogoz speelde bijna helemaal niets in Glanerbrug..

  • Ferdi Kocoz says:

   Dag Peter,

   Je moet niet alles letterlijk overnemen van wat er gezegd word, ik ga namelijk niet naar het centrum en bijna helemaal niets gespeeld in Glanerbrug zou je toch echt even je bronnen goed na moeten checken. Voor de rest Jeroen en Fransje bedankt voor jullie complimenten.

   Groeten

 6. Peter says:

  Ferhad Ayhan stond achterin samen met Smienk.

 7. Peter says:

  Ayhan is 5 klasses beter, Smienk idd 3 klasses minder. Neemt niet weg dat deze twee jongens in de basis stonden bij GB, hetgeen deze discussie op gang heeft gebracht.

 8. abdoel says:

  Ferhat Ayhan 5 klasses beter, sorry maar dan heb jij dit seizoen geen 1 wedstrijd gekeken van Glanerbrug. Als je alle wedstrijden gezien hebt weet je zelf dat die door zijn vriendje de trainer in de basis is gehouden. Ook bij Juventa kunnen ze dit beamen. Ondanks dat heeft Ferdi Kocoz geloof ik elke wedstrijd gespeeld of is die ingevallen. Als ik het fout heb moet je me erop wijzen. De grootste fout is dat ze Ferhat aanvoerder gemaakt hebben en Metin het blijkbaar nodig vond om hem te laten staan. Dus Peter blijkbaar ken jij de Ferhat van een aantal jaar geleden en weet jij niet hoe zijn prestaties dit jaar waren. En verder naar Ferdi en Andy toe, respect voor jullie dat jullie Sparta in de 1e klasse hebt weten te behouden. Ik ben nog steeds van mening dat je ook niet zou misstaan bij een Excelsior of een Svzw. Succes bij Sparta Enschede volgend jaar. Gr Abdoel

 9. Peter says:

  Abdoel, de discussie begon of Ferdi wel of niet een basisspeler was. Wat zeg je nou? Was die wel of geen basisspeler? Je zegt namelijk beide!

  Jij hebt teveel met je hoofd bij GB gezeten, als je wedstrijden van Excelsior of svzw zou hebben gezien dan zou je conclusie ook zijn dat ferdi nog geen 35% van Wensink, Holtkamp en David is.

  Ferhat moet plezier in het spelletje hebben, dan is het een kast van een verdediger met veel voetballend vermogen!

  Groeten!!

  • ramon says:

   …Je vergelijkt appels met Peren, David en Holtkamp lopen al vele jaren langer mee op topniveau, zet Ferdi 6 jaar op dat niveau en hij is van dezelfde klasse, want voetballen kan hij zekers..

 10. Peter says:

  Begrijpend lezen, de discussie gaat niet alleen om he feit of Ferdi wel of geen basisspeler was bij Glanerbrug. Jullie ‘kenners’ verbazen jullie over het feit dat de clubs uit Rijssen en Wierden niet hebben aangeklopt bij Ferdi. Nu zeg je opeens dat Holtkamp en David van een beter niveau zijn. Je spreekt jezelf tegen. Maar indirect ben je het dus met mij eens: er lopen betere centrale verdedigers bij deze clubs dan Ferdi nu is.

 11. Peter says:

  Zet mijn zoon van 6 nu bij FC Twente en hij is over 6 jaar een betere speler. Dat lijkt me nogal logisch. Omdat Ferdi nu niet goed genoeg is krijgt hij die kans ook niet. simpel zat!
Archief