Maandag 22 juli 2024
Twentesport

Belangrijke zege Oranje vrouwen

Geplaatst op 7 mei 2014 door   ·   Geen reacties

arnold bruggink en anouk dekker55cLEUVEN – Het Nederlands vrouwenelftal heeft in de kwalificatiereeks voor het WK 2015 een belangrijke zege op België geboekt. In Leuven was de formatie van bondscoach Roger Reijners met 2-0 te sterk voor de zuiderburen. Beide goals vielen voor rust en kwamen op naam van Vivianne Miedema en Renée Slegers. Door de overwinning heeft Oranje België als directe concurrent voor de tweede plaats op afstand gezet.  In Oranje hadden de FC Twente-speelsters Anouk Dekker (foto) en Siri Worm een basisplaats.

Nederland kende in het met krap 2.246 toeschouwers matig gevulde Stadion Den Dreef een bliksemstart. Al na negen minuten bevestigde Vivianne Miedema haar faam als koelbloedige topschutter en zette Oranje koelbloedig op voorsprong. De 17-jarige Drentse noteerde daarmee alweer haar tiende treffer in de WK.kwalificatiereeks. Tien minuten later verdubbelde Renée Slegers de score na een slimme assist van Lieke Martens: 0-2. Ook België kreeg een aantal mogelijkheden, maar keeper Loes Geurts was deze avond een grote sta-in-de-weg voor de thuisploeg.

Na rust wagen beide ploegen aan elkaar gewaagd. Nederland probeerde de controle te houden en kreeg grote kansen via Miedema, Slegers, Melis en invaller Anouk Hoogendijk, maar moest ook toestaan dat de Belgische vrouwen een aantal keren gevaarlijk voor keeper Geurts opdoken. De 29-jarige Friezin hield echter haar doel schoon.

Met de overwinning heeft Nederland in groep 5 België van zich afgeschud in de strijd om de tweede plaats. De formatie van bondscoach Reijners leidt met negentien punten uit acht duels, maar weet dat Noorwegen met één punt achterstand op de hielen zit. Bovendien hebben de Noorse vrouwen, die eerder op de avond in eigen land Portugal met 2-0 versloegen, twee duels minder gespeeld.

De Oranjevrouwen doen echter wél goede zaken met het oog op de play-offs. Na de zomer liggen er nog twee kwalificatiewedstrijden in het verschiet. Op 13 september staat de thuiswedstrijd tegen Portugal op het programma, waarna de ploeg vier dagen later in en tegen Noorwegen aantreedt. Alleen de zeven groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het wereldkampioenschap in 2015 in Canada. Het achtste en laatste Europese WK-ticket gaat naar de winnaar van de play-offs. Voor die barrage plaatsen zich de vier beste nummers twee van alle kwalificatiegroepen.

WK-kwalificatie. België – Nederland 0-2 (0-2).
9. Vivianne Miedema 0-1; 19. Renée Slegers 0-2.

Scheidsrechter: Katalin Kulcsár (Hongarije)

Toeschouwers: 2.246.

Opstelling: Loes Geurts (Kopparbergs/Göteborg FC), Dyanne Bito (Telstar), Stefanie van der Gragt (Telstar), Mandy van den Berg (Vittsjö GIK), Siri Worm (FC Twente), Anouk Dekker (FC Twente), Sherida Spitse (LSK Kvinner FK), Manon Melis (Kopparbergs/Göteborg FC), Renée Slegers (Linköpings FC), Lieke Martens (Kopparbergs/Göteborg FC), Vivianne Miedema (sc Heerenveen).

Wissels: 63. Van der Gragt vervangen door Anouk Hoogendijk (Arsenal); 90. Miedema vervangen door Claudia van den Heiligenberg (Ajax).

Geel: Cécile De Gernier (België), Anouk Dekker (Nederland).

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief