Vrijdag 24 januari 2025
Twentesport

Joop Munsterman hekelt ‘lenteakkoord’

Geplaatst op 7 augustus 2012 door   ·   Geen reacties

ENSCHEDE- Bij de perspresentatie gaf Joop Munsterman (foto), voorzitter van FC Twente, aan dat hij zich grote zorgen maakt om de toekomst van het betaalde voetbal. Volgens de voorzitter zouden de plannen van de vijf partijen die enkele maanden geleden het lenteakkoord gesloten hebben,  ervoor zorgen dat de doorsnee arbeider zich straks geen seizoenskaart meer kan veroorloven.

‘Het is een aanslag op het betaalde voetbal’, zegt de voorzitter. ‘Op deze manier wordt het voor ons onmogelijk om voetbal voor de normale burger mogelijk te blijven maken.’ Als de plannen van het lenteakkoord er doorkomen, zal dat voor een vereniging als Fc Twente een schade met zich meebrengen van ongeveer vier miljoen euro per jaar. Dat wil zeggen: Of de club tekent het faillissement, of de kosten worden doorberekend naar de supporters. Dit komt neer op een verhoging van 50 tot 80 euro, bovenop de huidige prijzen voor een seizoenkaart. ‘Om direct te anticiperen op dit buiten proportionele beleid en buiten financiële problemen te blijven, moeten wij dit probleem helaas verhalen bij de supporters’, aldus Munsterman.

Lenteakkoord
In het zogenoemde ‘lenteakkoord’ van de vijf partijen VVD, D’66, CDA, Groen Links en Christen Unie wordt duidelijk gemaakt dat professionele voetbalclubs in Nederland zelf verantwoording moeten gaan nemen voor de veiligheid rondom een voetbalwedstrijd. Dat wil zeggen, elke club moet gaan betalen voor het aantal politieagenten dat de overheid wil inzetten bij een wedstrijd. Daarbij komt ook, dat spelers met salarissen van boven de € 150.000 per jaar een heffing van 16% daarvan moeten afdragen aan de overheid.

Naast directe kosten die aan de clubs worden doorberekend, hebben de voetbalclubs en haar partners, ook te kampen met indirecte kosten. Volgens Munsterman verzwakt namelijk de positie van het Nederlands voetbal in Europa door dit akkoord. Europees voetbal is normaal gesproken een grote bron van inkomsten voor een profclub. Verder waarschuwt hij voor baanverlies binnen de tertiaire sector. Catering bedrijven, transport bedrijven en ook andere service bedrijven zullen het met minder werk moeten doen, als de clubs niet meer kunnen betalen voor hun diensten.
Verder geeft de voorzitter aan dat zijn standpunt ook wordt ingenomen door andere professionele voetbalclubs in Nederland. Samen proberen zij zich onder aanvoering van de KNVB sterk te maken zodat een definitief akkoord uit zal blijven.
‘Ik kan moeilijk klappen gaan uitdelen. Meer dan mij verbaal sterk maken, zit er denk ik niet in.’

Delen is sportief

Reacties (0)




Archief