Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Luuk

Geplaatst op 29 maart 2021 door   ·   6 Reacties

Veel voetbalmannen en -vrouwen uit Borne wisten het wel. Sterker nog, een paar miljoen Nederlandse bondscoaches hadden liever Wout Weghorst dan Luuk de Jong geselecteerd zien worden voor Oranje. Frank de Boer – de enige echte bondscoach – had een fout gemaakt. Waar was Wout? Maar De Jong scoorde tegen de  Turken en de Letten. Misschien had Weghorst dat ook wel gedaan, want de man is in vorm, dat bewijst hij bijna wekelijks bij Wolfsburg in de Bundesliga. Hij moet in Oranje, klaar. Niettemin wil ik even een lansje breken voor De Jong. Hij verzaakt nooit, is beresterk, is altijd onderweg, ijverig als hij is.

Tien jaar geleden speelde hij voor FC Twente, waar hij in 2009 als achttienjarige spits binnenkwam. Toevallig kwam ik, zoekend naar iets anders, de beelden tegen van de Europese wedstrijd FC Twente-Zenit St.Petersburg, uitslag 3-0, met twee schitterende doelpunten van Luuk de Jong. De 1-0 viel uit een voorzet van Chadli. De bal werd iets van richting veranderd maar De Jong kopte steenhard raak. De 3-0 was nog mooier. Theo Janssen zette de bal vanaf de linker zijlijn nogal hard voor. Dat was al prachtig, zo’n streep van een assist. Bij de tweede paal kopte De Jong raak. Fraai, heel fraai.

Dat gebeurde in maart 2011, tien jaar geleden.  De fans van de FC beseften, maar ook de Nederlandse voetbalwereld wist, dat de twintigjarige spits uit Doetinchem een prettige opvolger was van Blaise NKufo. Hij scoorde regelmatig in Europese wedstrijden, maar ook in de eredivisie, zoals negen jaar geleden in die onvergetelijke wedstrijd tegen PSV in Eindhoven. Het werd 2-6 en De Jong scoorde weer magnifiek met een zwevende kopbal en leverde bovendien drie beslissende assists. Dat seizoen werd hij topscorer van de eredivisie met 32 goals.

Ik wil maar zeggen. Kritiek op De Jong mag best (hij is ietwat houterig, misschien niet snel genoeg, technisch matig) maar pas op: hij staat er meestal wel als het moet. Hij kan heel goed koppen, verzet bergen werk voor zijn ploegmaten en scoort regelmatig.
Misschien kan hij samen met Weghorst naar het EK.

PS. Dit is mijn laatste column voor TwenteSport, de website die ik samen met Eddy van der Ley opgericht heb in 2007. Een jaar of vijf geleden nam Han Pape de site over. Ik bleef elke dinsdag een column schrijven voor de site. Daarmee stop ik nu. Het is mooi geweest.

Delen is sportief

Reacties (6)

 1. Sander says:

  Bedankt, Gijs! Elke week mogen genieten van je column. Jammer dat je stopt. 🙁

 2. Bert westerink says:

  Dank Gijs

 3. Gerard van de Weer says:

  Bedankt Gijs voor alle columns. Ik heb ze met belangstelling en interesse gelezen. Top gedaan en veel succes!

 4. Gerard Kokhuis says:

  Gijs, dank voor de steeds prachtige en dekundigheid zoals jij over sport schrijft. Nu een schrijver in ruste??? Grt Gerard

 5. Herman Nijman says:

  Wel blijven schrijven, Gijs. Goed goan.

 6. Jeroen says:

  Gijs ook van mij dank voor jouw columns, altijd boeiend om te lezen, ook al ben en was ik het niet altijd met de inhoud eens!

  Je kan een bankzitter in Spanje niet met een doelpunten machine in de Bundesliga vergelijken. Wat De Jong ooit wel heeft laten zien licht ver achter ons!
Archief