ENSCHEDE – Van Martin Peters mag met recht gezegd worden dat hij een FC Twente-man in hart en nieren is. Hij is vanaf het ontstaan van de club uit de twee verenigingen Sportclub Enschede en Enschedese Boys in 1965 al vrijwilliger van FC Twente en heeft als bestuurslid van de Vriendenkring en als persoon tal van initiatieven op zijn naam staan. Hij schreef de tekst van het populaire ‘clublied’ FC Twente ay, ay, ay, ay, was 16 jaar redacteur van Twente Thuis, was destijds oprichter van de Diekmennekes, het fameuze huisorkest van FC Twente en eveneens een der oprichters van de Gouden Aktie en de Open Dagen van FC Twente. Hij is al sinds jaar en dag clubarchivaris, kortom hij weet bijna alles van FC Twente.
Afgelopen vrijdag presenteerde Enschedeër Peters in het spelershome van de Grolsch veste samen met stadionspeaker Jan Bruins het boekje ZIJLIJNEN met hilarische voorvallen, bijzondere anekdotes en andere verhalen uit de geschiedenis van FC Twente met hier en daar en ook tussen de regels een kritische noot. Peters zei daarbij: ‘Alles was vroeger was, was niet mooier, niet beter, maar anders. Ook leuk.’
Hij offreerde de eerste vier exemplaren aan vier oud-spelers die samen 1555 officiële wedstrijden hebben gespeeld voor FC Twente: Willem de Vries, Kick van der Vall, Eddy Achterberg en Theo Pahplplatz (zie foto, tweede vanaf links Martin Peters).
Het is een handzaam boekje geworden met zo’n 45 smakelijke verhalen. Evert ten Napel, Eddy Poelmann en Wim Hesselink schreven een voorwoord. Het boek kost € 9.95 en is te koop in alle FC Twente fanshops en in de webshop van de club.
TwenteSport.com presenteert hierbij alvast een van de verhalen uit het boekje Zijlijnen van Martin Peters.
Klapperende klompen
Het is eind jaren zeventig als ik in de krant een bericht lees dat TROS tv, in het kader van regio-uitzendingen, ook een Twents programma aan de serie zal toevoegen.
Namens De Vriendenkring van FC Twente klim ik onmiddellijk in de pen en schrijf de betreffende afdeling van de TROS een brief waarin melding wordt gemaakt van het feit dat bij FC Twente bij iedere thuiswedstrijd een muziekkapel optreedt die zonder meer een goed stuk muziek brengt. ’’En’’, zo schrijf ik, ’’het zou een uitermate geschikt onderdeel kunnen zijn van het nog op te nemen programma uit de streek Twente.’’
Het duurt niet lang of er komt bericht uit Hilversum dat men wel geïnteresseerd is en de kapel graag wil aanhoren om te bepalen of het orkest bekwaam genoeg is voor een uitzending.
Na een afspraak komt op een avond een ’keuringscommissie’ naar het Diekmanstadion waar de Diekmennekes in vol ornaat aanwezig zijn en hun muzikale kunnen ten gehore brengen. Niet veel later komt de mededeling dat men graag gebruik wil maken van de kapel voor de Twentse uitzending.
Op een dinsdag, ’s morgens al om half zeven, trekt een ’karavaan’ naar Hilversum waar die dag de repetities en de opnamen zullen plaatsvinden. Om 9 uur begint alles te bewegen in de studio en de gehele dag door wordt er gerepeteerd door de deelnemende artiesten en orkesten. De presentatie is in handen van Pim Jacobs en verder zijn onder anderen Mieke Telkamp, Charles Aznavour en een groot orkest onder leiding van Rogier van Otterloo aanwezig.
Na een dag repeteren en allerlei veranderingen beginnen de opnames ’s avonds om 7 uur met daarbij aanwezig het intussen binnengekomen publiek. Als de Diekmennekes van de trap afdalen blijkt dat het geluid van de klapperende klompen op de harde vloer niet acceptabel is en daarom moet de groep hun klompen uitdoen en wordt op kousenvoeten opgetreden.
De opnames zijn ’s avonds om elf uur afgelopen en enkele weken later is de uitzending die amper drie kwartier duurt, maar waarin de Diekmennekes namens De Vriendenkring en FC Twente een spetterend optreden hebben met de melodie van de Driekusman.
Opnieuw is FC Twente en De Vriendenkring in Nederland weer op de kaart gezet.