Zaterdag 22 juni 2024
Twentesport

Voetbalsupporters?

Geplaatst op 27 januari 2023 door   ·   Geen reacties

Het had zo mooi kunnen zijn, de wedstrijd van afgelopen zondag, Feyenoord versus Ajax. Dat de ploegen de cijfers deelden is een geluk bij zoveel tumult. De twee grootmachten, nou ja, dat denken ze zelf en zeker de eigen aanhang waarvan de spelers op het veld elkaars positie kunnen bevechten. Dat laatste is dan op het veld figuurlijk bedoeld, maar buiten de hekken is dat ook letterlijk een uitdaging.  Als blijkt dat supporters wordt gevraagd om dartpijltjes mee te nemen, dat er met bier wordt gegooid (overigens 7,50 per beker!!!) en verwensleuzen worden geroepen, dan zijn we wel heel ver van God los.. (als oudkatholiek mag ik dat zeggen). En als ik gewezen word op een opmerking van één van de vaders waarvan de dochter middels een Tv-serie publiekelijk gaat trouwen in een commentaar zegt zonder dat hij zijn toekomstige schoonzoon nog heeft gezien: “Als het maar een leuke vent is. Maar als hij geen supporter van Feyenoord is, dan moeten we eerst wel even praten’’.  Let wel, dit is niet verzonnen, dit is een werkelijkheid die voor mij totaal ON-werkelijk is!

Komt daar nog bij de ophef over een interview van Ajaxspeler Steven Berghuis, die achttien maanden geleden van Feyenoord voor Ajax tekende en nu voor even terug is bij ‘af ‘. Dat nu een speler durft te zeggen wat hij van de publiciteit om het hele gebeuren vindt, mag in geen enkel opzicht reden zijn tot bedreigingen van ontoelaatbare omvang. Of zoals Berghuis het verwoordt: “ Uitfluiten in het stadion prima, daarbuiten moeten ze respectvol zijn”. Dat het Rotterdamse ‘Algemeen Dagblad’ een niet zo florissante foto van Berghuis op de voorpagina plaatst, ruikt op z’n minst naar uitlokking van negatieve gevoelens en een hetze tegen de oud Feyenoorder. Voetbalklassiekers schijnen enkel het formaat van klassieker te dragen als er maar voldoende geschreeuwd en ruwe verwensingen worden geroepen. En dan nog afgezien van de materiele schade.

Dan even in ‘eigen huis’. Een deel van de fervente FC Twente supporters is niet beter dan de fanatieke raddraaiers van andere clubs. De ongeregeldheden bij ‘Ajax-uit’ heeft al geleid tot een mogelijk stadionverbod voor de eerste twintig supporters, wat heet… supporters! De schade die een deel van de Twente- aanhang vorig jaar bij Sparta heeft aangericht, werd geschat op vijftig-duizend-euro. De rekening ligt bij het FC Twente bestuur op tafel. Met dank aan de voetbalsupporters!

Gerard Kokhuis

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief