Woensdag 12 juni 2024
Twentesport

Voorgevoel

Geplaatst op 15 februari 2021 door   ·   Geen reacties

Er gebeurde iets wonderlijks afgelopen vrijdag. Ik sprak een zeer fanatieke supporter van FC Twente. Hij was nogal triest gestemd, want zijn ploeg haalde al een tijdje nauwelijks nog punten.
“We komen in het rechterrijtje uit”. zei hij.
“Straks haalt Heracles ons nog in”, sprak hij.
Ik zei dat Ajax naar Almelo zou komen en dat Twente naar Vitesse zou gaan. Dus blijft het onderlinge verschil hetzelfde, rekende ik voor hem uit.
“Nee, nee.” Hij veerde op. “Nu maak je een denkfout”, sprak hij. “Wij winnen in Arnhem en Heracles verliest van Ajax.”
Jullie winnen in Arnhem?
“Ja, dat voel ik”, zei hij. “Ik heb het vannacht zelfs gedroomd.”
Hij zou gelijk krijgen.

Sander Boschker, de keeperstrainer van FC Twente, kwam zaterdag thuis, zo vertelde hij me gistermiddag, en raad eens wat hij tegen zijn vrouw zei. “Ik heb een bijzonder gevoel over die wedstrijd van ons in Arnhem morgen. We gaan daar winnen.”
Zijn vrouw keek hem meewarig aan.
“We gaan winnen. Ik voel het. Het hangt in de lucht”, herhaalde hij.
Hij zou gelijk krijgen.

Zondag kwam hij op de club om met de bus naar Arnhem te reizen voor het duel met de nummer 3 van de ranglijst. Wat zei Ron Jans (foto) tegen hem bij binnenkomst? De altijd optimistische hoofdcoach van de FC zei: “Ik weet niet wat het is, maar ik heb het gevoel dat we vandaag gaan winnen”.
Boschker vertelde mij dit voorval gisteren en vond het terecht een beetje bijzonder dat beiden hetzelfde voorgevoel hadden. Dat Jans dacht dat ze zouden gaan winnen, is eigenlijk niet raar, want hij staat bekend als optimist en overigens denken waarschijnlijk alle trainers dat ze de aankomende wedstrijd gaan winnen. Niettemin had Twente al een wedstrijdje of zes niet meer gewonnen. Dat speelde mee. Toch was Jans in blijde verwachting.
“Jij ook al”, zei Sander tegen hem. “Ik heb hetzelfde gevoel. Hoe raar is dat? Wat sterk dat jij dat ook hebt.”
Ze zouden gelijk krijgen.

Nu rest de vraag. Hoe kan zoiets? Waar komt dat voorgevoel van deze drie mannen vandaan? Het is niet gebaseerd op logisch denkwerk, het is geen optelsom van allerlei stellingen. Het is een onderdeel van de intuïtie. Ergens voel je dat het gaat gebeuren. Het komt uit je hart, of zo. In je binnenste woont een soort adviseur die je soms iets ingeeft. Maar als je dat vertelt, krijg je een paar gefronste wenkbrauwen te zien of een denigrerend lachje. Niettemin heeft iedereen dat wel eens, zo’n bijna feilloos voorgevoel dat een donkere periode plotseling gaat veranderen in een gelukzalig moment.
De FC won in Arnhem met 2-0. De drie genoemde mannen wisten het al voor de wedstrijd begonnen was.

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief