Donderdag 30 mei 2024
Twentesport

Op doelsaldo – door Chris Walraven

Geplaatst op 15 maart 2016 door   ·   Geen reacties

Chris Walraven - 375 - 254Ik ben meer van Heracles dan van Twente, maar de huidige toestanden bij de grote club uit Enschede gaan mij wel aan het hart. Over de schuldvraag van de zowel sportief als financieel penibele situatie hoort u mij niet, daar zijn anderen veel beter in. Het moet gewoon gebeuren op het veld, daar kan FC Twente haar gelijk halen en men is gelukkig hard op weg om dit ook voor elkaar te krijgen. Voetbal is met name voor de supporters en dat moet vooral zo blijven. Bestuur en bobo’s zijn belangrijk, maar het draait echt om de duizenden mensen op de tribunes die bereid zijn een seizoenkaart te kopen en hun club door dik en dun willen steunen. Dat is de basis en de (harde) kern, gelukkig zit het daar wel goed mee bij deze fusieclub uit 1965, getuige onder andere de mars gereorganiseerd door vak P. Nu nog bestuurders die gewoon hun ding blijven doen als zij het voor het zeggen krijgen. Dat blijkt toch echt wel lastig te zijn in de praktijk.

Bij de kleine broer uit Almelo is het op dit moment allemaal wat meer hosanna en lonkt zelfs nog steeds Europees voetbal. De zege op Cambuur kwam echter wel precies op tijd, anders was het sprookje al bijna uit geweest. Beide clubs spelen in vernieuwde stadions en hebben een fanatieke aanhang, maar daar houdt de vergelijking dan ook wel op. In Almelo staat namelijk een man aan het roer die geen gekke dingen doet, sinds mensenheugenis, want hij trad de vorige eeuw al aan. Hij heeft zijn zaakjes goed voor elkaar, is duidelijk de baas en dat hij wat publiciteitsgeil is moeten ze in Almelo maar op de koop toenemen. Niet meer geld uitgeven dan je hebt, is het motto van Jan Smit en hij schijnt zelfs zo zuinig te zijn dat hij huilt met één oog. Deze laatste opmerking was overigens van een markant oud-trainer, die met hem gewerkt heeft. Gezien de stand op de ranglijst, waardoor nu vrijwel iedereen in Almelo zo’n beetje de polonaise loopt, is het misschien nu een mooie gelegenheid om als voorzitter afscheid te nemen. Gewoon stoppen op je hoogtepunt. Het is ondertussen toch ook mooi geweest Jan? Maar ook dat moment bepaalt hij natuurlijk helemaal zelf.

Mogelijk dat toekomstige voorzitters iets moeten hebben van zowel Jan Smit maar ook iets van Joop Munsterman. Een vorm van kruisbestuiving, maar liever geen kloon en zeker geen clown. Dat Joop Munsterman als voorzitter, zeker achteraf gezien, zaken niet juist heeft gedaan valt niet te ontkennen, maar ik mis hier en daar wel wat nuance. Winnen in Amsterdam had namelijk echt een wereld van verschil uitgemaakt.

Smit en Munsterman hebben in menig opzicht en hoe je dit ook allemaal bekijkt, beslist heel veel teweeggebracht bij hun club. Bij Twente zijn ze er overigens nog niet klaar mee en dat wordt ook nog best spannend allemaal. Niemand is echter groter dan de club en ik ben ervan overtuigd dat aan het eind van het seizoen alles wel weer redelijk is genormaliseerd.

De supporters van beide clubs beleven in heel veel opzichten een opwindend en opmerkelijk seizoen en er volgen nog zeven wedstrijden. Ik hoop persoonlijk dat Heracles boven Twente eindigt, al is het maar op doelsaldo. Of Twente volgend jaar nog betaald voetbal speelt? Natuurlijk wel, daar kan zelfs Bert van Oostveen niets aan veranderen. Jan Smit blijft overigens ook nog wel even aan als voorzitter van Heracles.

 

 

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief