Zaterdag 13 juli 2024
Twentesport

Voetballers versus atleten

Geplaatst op 19 juni 2024 door   ·   Geen reacties

De wederhelft verfoeit soms mijn neiging om passerende lopers te be- of veroordelen. Dat laatste is vaker het geval. De gemiddelde trimmer loopt immers allesbehalve conform de aanwijzingen van loopgoeroes uit Papendal. Volgens deze specialisten rent de volslagen atleet als een antilope: nauwelijks de grond beroerend, rechtop en de armen losjes en ritmisch bewegend. Nu, gelet op buikomvang en gewicht van de gemiddelde trimmer valt er veel af te dingen op de bewegingen, die zijn samen te vatten tot het begrip “moeizaam”. Voeten die naar buiten staan, een wijdbeense stap die weinig voortgang combineert met veel zwoegen: men spot met de regels van souplesse en minimale inspanning gecombineerd met een vlotte pas.

De EK Voetbal biedt ons inzicht in de looptechniek en -conditie van de individuele deelnemers. Vooreerst: de voetballers hebben een berenconditie. Indien niet gewisseld loopt de voetballer tientallen kilometers. Een groot deel van de gelopen meters vindt plaats zonder bal. Men positioneert zich met de bedoeling om te scoren dan wel het de aanvallende tegenstander lastig te maken. Balcontacten zijn vluchtig aangezien passes op medespelers efficiënter is dan langdurig de bal vasthouden. Dat laatste loopt namelijk dikwijls niet goed af. De tegenstander ontfutselt op enig moment de bal, zodat het elftal terug rent teneinde een tegendoelpunt te voorkomen.

Tot zover een voor de hand liggend proces. Rest een beoordeling van de looptechniek. Deze wordt vooral bepaald door de positie van de bal. Die bal is het middelpunt van alles en voetballers kijken voortdurend naar het leder. Alle aandacht gaat uit naar wat de maat vijf heeft.

Atleten hebben dat niet: slechts het einde telt, waarbij enerzijds geprobeerd wordt deze situatie zo snel mogelijk te bereiken, anderzijds zal een te hoog tempo opbreken en de atleet voortijdig het parcours doen verlaten. Voetballers worden overvallen door het einde: de trainer wisselt eenvoudig de speler. Met is dan voortijdig uitgespeeld. Atleten niet: die houden op tot de opdracht is voltooid. Ze gaan over zichzelf. Dat is het verschil.

Erik Endlich

Delen is sportief

Reacties (0)
Archief